24. 09. 2021.
Banja Luka: Pojavile se cigarete bez akcize

Banja Luka: Pojavile se cigarete bez akcize

Banja Luka: Pojavile se cigarete bez akcize

Da se radi o ilegalnoj prodaji cigareta, svjedoči i činjenica da su “Nezavisne” došle u posjed jedne takve kutije cigareta, koja nije imala akciznu markicu, ali ni obaveznu naljepnicu ili upozorenje o štetnosti konzumiranja cigareta, a koju svaka paklica na sebi ima.

O kojim se tačno količinama prokrijumčarenih cigareta radi nismo uspjeli saznati, kao ni na koji način takve cigarete stižu u BiH, ali je time svakako potvrđeno da crno tržište cigareta u BiH i dalje postoji i da se neko pokušava bogatiti izbjegavajući plaćanje poreza državi.

Spornu kutiju cigareta u našu redakciju je donijela Banjalučanka, koja nije željela da joj navodimo ime, te je istakla da je kutiju cigareta eva slims kupila u prodavnici blizu autobuske stanice u Banjaluci, a koju je platila po uobičajenoj cijeni.

“Međutim, kutija mi je odmah izgledala čudno, ali nisam obraćala pažnju. Kasnije sam, nakon otvaranja, vidjela da nema akciznu markicu niti upozorenje o štetnosti pušenja na srpskom jeziku. Još vam mogu reći i da osjetim razliku između ovih cigareta i onih s markicom, jer su ove nekako jače”, rekla je ova Banjalučanka.

O ovom otkriću obavijestili smu Upavu za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, rekao je da su oni, po ovom osnovu, izvršili provjeru nekoliko maloprodajnih objekata kod autobuske stanice, ali da je tom prilikom utvrđeno da ne postoje cigarete u prodaji koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

“Ukoliko je neko od građana i kupio takve cigarete, pretpostavka je da se eventualno radilo o određenoj manjoj količini cigareta, koja je prokrijumčarena na tržište BiH”, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na tržištu BiH nije zakonito da se nađu u prodaji cigarete koje nisu označene akciznim markicama. Objasnio je da, ukoliko se takav proizvod prodaje na tržištu BiH, to znači da je njegova prodaja ilegalna, te da državi nisu plaćene zakonske obaveze, a to su akciza i PDV.

“Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 200.000 KM biće kažnjeno za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 20.000 KM preduzetnik ako duvanske prerađevine i druge akcizne proizvode stavi u promet, a da akcizni proizvod nije na propisan način obilježen akciznom markicom”, rekao je Kovačević i dodao da se visina kazne utvrđuje u svakom konkretnom slučaju, a od utvrđenog stvarnog stanja na terenu.

On je poručio građanima da ukoliko kupe cigarete bez akciznih markica to prijave na njihovu liniju “Stop švercu”, na broj 080-020-607, gdje su svi pozivi besplatni i anonimni.

Sa druge strane, u kompaniji “Bulgartabac” su nam zahvalili na tome što im skrećemo pažnju na ovakve propuste, ukoliko ih ima, a koji mogu ozbiljno naštetiti ugledu kompanije, koja, kako su naveli, u svim segmentima poslovanja prevashodno i uvijek poštuje zakonsku regulativu.

Međutim, istakli su da oni nemaju saznanja da se bilo koji proizvod “Bulgartabaca” može u BiH naći bez akciznih markica i propisanog upozorenja. Pored toga, naveli su da ćemo o ovome dobiti i mišljenje generalnog direktora i Uprave “Bulgartabaca”, koje do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije stiglo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender