30. 11. 2021.
Krim od danas na mapi Rusije

Krim od danas na mapi Rusije

Krim od danas na mapi Rusije

Krim se pojavio i na interaktivnoj karti objavljenoj na sajtu Glavnog tužilaštva Rusije, kao Krimski Federalni Okrug, javila je agencija RIA Novosti, dodajući da tužilaštvo namjerava da zaposli službenike tužilaštava Krima i Sevastopolja.

Itar-Tassu je u Federalnoj službi državne registracije, katastra i kartografije rečeno da će poslije završetka potrebnih pravnih procedura predviđenih Ustavom, pristupiti izradi i izdavanju nove karte Ruske Federacije uz uzimanje u obzor promjene statusa Krima i Sevastopolja.

“Nove karte biće izrađene u najkraćem roku, nakon što se dobije odgovarajući nalog i izdvoje sredstva za te ciljeve”, rečeno je u toj službi.

Ruska državna agencija navodi da obično za rad na izradi i obnavljanju topografskih karata i planova treba između jedne i tri godine, ali da u slučaju hitnog naloga karta može biti izrađena i za nekoliko mjeseci.

Krim je primljen u sastav Rusije na osnovu rezultata referenduma od 16. marta i Deklaracije o nezavisnosti Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, a 21. marta ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o stupanju Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju.

Na Krimu je za ujedinjavanje sa Rusijom glasalo 96,77 odsto upisanih birača a u gradu sa specijalnim statusom u kom je stacionirana ruska Crnomorska flota, 95,6 odsto učesnika referenduma.

U Kremlju je 18. marta potpisan sporazum o prisajedinjenju, koje Kijev i zemlje Zapada ne priznaju.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender