30. 11. 2021.
Rusija odgovorila kanadskim sankcijama

Rusija odgovorila kanadskim sankcijama

Rusija odgovorila kanadskim sankcijama

To je odgovor na sankcije Kanade protiv Moskve zbog aneksije Krima.

“Ova mjera određena je kao odgovor na neprihvatljive odluke kanadske strane”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Rusko ministarstvo spoljnih poslova uvodi sankcije kanadskim državljanima, među kojima su visoki zvaničnici administracije i poslanici Kanade”, navodi se u saopštenju.

Moskva ipak dodaje da je “otvorena za konstruktivnu saradnju s Kanadom”.

Kanada je 17. marta uvela sankcije protiv sedam ruskih zvaničnika, među kojima su potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin i jedan savjetnik predsjednika Vladimira Putina, kao i troje proruskih zvaničnika Krima, uključujući premijera Sergeja Aksjonova.

U Kanadi živi više od milion ljudi ukrajinskog porijekla.

Kanada je izrazila zabrinutost zbog ovog poteza Moskve.

“Kanadski zvaničnici koje je danas imenovala Rusija nisu oligarsi, niti prijete da će anektirati dijelove miroljubivog susjedstva vojnom silom”, rekao je portparol ministra spoljnih poslova Džon Berd AFP-u.

On je rekao da Kanada današnje saopštenje Moskve smatra zabrinjavajućim.

Rusija je ranije saopštila da je zabranila ulazak u zemlju grupi od 13 kanadskih poslanika i javnih ličnosti, nakon što je Kanada uvela sankcije sedmorici ruskih i trojici krimskih visokih zvaničnika zbog ruske aneksije Krima.

Među Kanađanima kojima nije dozvoljen ulazak u Rusiju nalaze se savjetnica premijera Stivena Harpera za spoljnju politiku Kristin Hogan, predsjednik parlamenta Endrju Šir i bivša novinarka koja se sada bavi politikom Kristija Frilend. Među njima je i predsjednik Ukrajinsko-kanadskog kongresa Pol Grod, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Kanada, koja je po broju stanovnika ukrajinske etničke pripadnosti treća u svijetu, prva je zapadna zemlja koja je priznala nezavisnost Ukrajine od Sovjetskog Saveza 1991. godine, navodi AFP.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender