Skupština UN o Ukrajini u četvrtak

Skupština UN o Ukrajini u četvrtak

Skupština UN o Ukrajini u četvrtak

Sjednica generalne skupštine UN najavljena je za četvrtak i na njoj će razmatrati nacrt rezolucije kojom se podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne priznaje referendum na Krimu, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis.

Perebjinis je, na konferenciji za novinare, rekao da će sjednica biti održana na zahtjev Ukrajine.

Glavni cilj rezolucije jeste da Generalna skupština UN “potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine i pozove na sprječavanje priznavanja promjena statuta Autonomne Republike Krim na osnovu ilegalnog referenduma”, dodao je Perebjinis, prenijela je agencija Ukrinform.

Prije devet dana u Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije, kojim se referendum o statusu Krima proglašava nevažećim, podržalo je 13 zemalja, Rusija je uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je prije tri dana zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo dio Rusije.

Savjet federacije je jednoglasno usvojio odluku o priključenju Krima Rusiji, poslije referenduma na poluostrvu 16. marta, na kojem je većina građana glasala za otcjepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Ukrajina i Zapad odbacili su referendum kao nelegitiman, a SAD i EU uvele su sankcije Rusiji.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.

I Rusi i većina stanovnika Krima, uglavnom ruskog porijekla, smatraju da je priključenje tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender