Šta turisti najviše vole u Banjaluci?

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kazao je da turistička ponuda ne zavisi mnogo od sezone, ali da se može razvrstati u četiri kategorije, piše Glas Srpske.

‘’Razgledanje užeg centra grada i tvrđave Kastel uz pratnju licenciranih turističkih vodiča obuhvata jednu od kategorija ‘’, rekao je Šukalo.

Druga kategorija obuhvata posjetu spomen-kompleksu na Banj brdu i panoramsko razgledanje grada, te posjetu samostanu Marija Zvijezda u Trapistima.

‘’Najatraktivnije izletište je Krupa na Vrbasu, a obilaze se pravoslavni manastir, slapovi i vodenica na rijeci ‘’ naveo je Šukalo i dodao da je izlet do manastira Gomionica najmanje tražen zbog udaljenosti.

Treća kategorija se odnosi na banjalučku avanturu čiji je nosilac rafting Vrbasom, a u četvrtu spada seoski turizam.

‘’ U Piskavici turisti imaju priliku da vide etno-kuću i da se upoznaju sa materijalnom kulturom ‘’, kazao je Šukalo.

Tokom ovog obilaska scenski se prikazuje jedan od tradicionalnih običaja, kao što su krsna slava, babine ili dovođenje mlade u kuću. Pješačenje, biciklizam i terensko jahanje konja su manje zanimljivi turistima.

‘’Zavisimo od ponuđača, a svaku novu razvijenu ponudu rado prihvatamo i preporučujemo turistima ‘’, rekao je Šukalo.

U TOBL-u su kazali da se ove godine, zbog održavanja Svjetskog prvenstva u padobranstvu, Evropskog prvenstva u raftingu i Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu očekuje povećan broj gostiju.

Bobana Petković iz Kragujevca je posjetila Banjaluku tokom zimskih praznika, a novi dolazak planira već početkom ljeta.

‘’ Najviše su me oduševili srdačni ljudi i divlji Vrbas. Nadam se da ću se, kad dođem sljedeći put, zadržati malo duže ‘’, rekla je Petkovićeva.

Turisti

Prošle godine ugošćeno je 64.767 turista, od čega su 33. 410 bili stranci koji dolaze uglavnom iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Austrije.

‘’ Gosti su ostvarili maksimum od 104.869 noćenja’’, rekao je Mladen Šukalo.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender