28. 09. 2021.
Upućena protestna nota ambasadi Ukrajine

Upućena protestna nota ambasadi Ukrajine

Upućena protestna nota ambasadi Ukrajine

Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH jutros je uputilo protestnu notu Ambasadi Ukrajine u BiH, sa sjedištem u Zagrebu, a u vezi sa promotivnim spotom ukrajinske Vlade u kojem su na karti Evrope BiH i druge zemlje bivše Jugoslavije označene kao Hrvatska, potvrdio je načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MIP-a BiH Nebojša Regoje.

“Pomoćnik ministra inostranih poslova za bilateralne odnose Amer Kapetanović telefonom je razgovarao sa ambasadorom Ukrajine u Hrvatskoj, koji se izvinio i istakao da je riječ o gruboj tehničkoj greški koja se više neće ponoviti. Tim povodom najavio je i službeno izvinjenje Kijeva”, rekao je Regoje.

On je pojasnio da je MIP BiH, kada je riječ o ovoj protestnoj noti, postupilo u skladu sa standardnom diplomatskom praksom, u skladu sa odredbama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima javne uprave BiH, te shodno osnovnim pravcima i prioritetima spoljne politike BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo.

“Dakle, MIP BiH je reagovao na činjenicu da je BiH u spotu izbrisana sa karte Evrope, a to spada u domen osnovnih načela spoljne politike BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH”, rekao je Regoje.

U promotivnom videu u kojem privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk objašnjava zašto bi ta zemlja trebalo da postane dio EU pojavljuje se sporna karta u kojoj su sve države bivše Jugoslavije pripojene Hrvatskoj.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender