30. 11. 2021.
Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić premijer od 24. aprila

Prema informacijama ovog lista, prema redu vožnje koji su zacrtale najjače političke figure u državi, konstitutivna sjednica Narodne skupštine trebalo bi da se održi 17. aprila.

Tek tada, kad poslanici polože zakletvu, Vučić će formalno primiti mandat od predsjednika Tomislava Nikolića, ali će potom, u najkraćem roku, objelodaniti svoj budući ministarski tim.

Do tog zvaničnog raspleta, lider SNS će kroz neformalne konsultacije sa parlamentarnim strankama, odlučiti ko će sve činiti vladajuću koaliciju.

Suštinska dilema mu je da li će nastaviti savez sa socijalistima ili će ući u politički paket sa Borisom Tadićem i koalicijom oko NDS, ali je i te kako realna i opcija da SNS sam formira vladu, što mu dozvoljavaju postizborna matematika i volja građana, navode Novosti.

“Veliki je pritisak struja unutar SNS da što više ministara bude iz naše stranke. Bukvalno se na stotine funkcionera nezvanično kandidovalo za neki od resora u Nemanjinoj 11”, prenio je Novostima sagovornik iz vrha SNS.

Zasad je sigurno da će u budućoj vladi biti potpuno ukinuta politička “feudalizacija“ koja je odlikovala prethodne kabinete, rečeno je Novostima u SNS.

To znači da stranke neće više imati monopol na pojedine resore ukoliko je ministar iz njihovih redova.

Po proglašenju konačnih rezultate vanrednih parlamentarnih izbora počinju da teku i rokovi za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade.

Prva sjednica novog saziva parlamenta mora da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Dakle, do 23. aprila. Saziva je dosadašnji predsjednik parlamenta Nebojša Stefanović. Na njoj se potvrđuju mandati poslanika i parlament je konstitusan kada se potvrdi dve trećine mandata.

NIKOLIĆ: VLADA ĆE BITI PROSRPSKA

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak da buduća Vlada neće biti ni proruska, ni proevropska, već prosrpska.

“Nova vlada biće formirana nakon konsultacija sa šefovima partija koje budu imale poslaničke grupe u Skupštini Srbije. Onaj ko dokaže da ima većinu poslanika da izabere vladu dobiće mandat.”

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender