30. 11. 2021.
Inicirati nove razgovore sa socijalnim partnerima

Đokić: Ne možemo objaviti registar bivših boraca

“Iako sam se ja zalagao da se javno objave ti podaci, postoje ograničenja propisana Zakonom o zaštiti ličnih podataka prema kojima je objavljivanje ovakvih podataka krivično djelo”, rekao je Đikić u današnjem obraćanju novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, nadležno ministarstvo je opštinskim odjeljenjima za boračku zaštitu, prema mjestu prebivališta, uputilo spiskove učesnika minulog rata, koji su im dostupni na lični zahtjev.

Kazao je da je prema kategorizaciji boraca u RS, na službenoj evideniciji 215.474 bivša borca od prve do sedme kategorije.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija je ta koja je davala svoje mišljenje za svakog borca pojedinačno, ali da uprkos tome postoji osnovana sumnja da je određen broj lica status borca stekao na nezakonit način i to uglavnom tokom 1995. godine.

Komentarišući zahtjeve koje su uputili nezadovoljni borci okupljeni oko Udruženja veterana RS, a koji se odnose na poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa ove kategorije, Đokić je kazao da je uglavnom riječ o zahtjevima koji su se inače iznosili od boračkih kategorija i da je Vlada RS i do sada u skladu da sviojim mogućnostima radila na njihovom rješavanju.

Resorni ministar kazao je da će nakon što Vlada RS u cjelosti prouči zahtjeve koje su veterani dostavili, sugerisati premijerski Željki Cvijanović da se sastane sa predstavnicima veterana kako bi s njima razgovarala o svim otvorenim pitanjima.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender