16. 01. 2022.
Istraživanje: Više od polovine mladih u BiH ne traži posao

Istraživanje: Više od polovine mladih u BiH ne traži posao

Mladi nezadovoljni i nesigurni u svoje sposobnosti

Rezultati su ovo istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju, koje je krajem prošle godine proveo Centar za razvoj karijere iz Banjaluke na uzorku od 506 studenata i srednjoškolaca iz 30 opština Republike Srpske.

Prema ovom istraživanju, oko 84 odsto mladih smatra da neće imati priliku da stekne radno iskustvo po završetku obrazovanja prvenstveno smatrajući odgovornim vlast, ali i poslodavce koji, kako navode, ne žele dati priliku mladima.

Projekt-asistent u Centru za razvoj karijere Darija Grujić rekla je da je 47 odsto ispitanih izjavilo da i kad bi našli posao ne bi radili za platu manju od 500 KM, dok bi trećina mladih bila spremna da radi uz nadoknadu troškova za hranu i prevoz.

“Istraživanje pokazuje da bi većina mladih, ukoliko bi znala da u narednih pet godina neće naći posao u struci, najradije otišla u inostranstvo”, rekla je Grujićeva.

Ona je naglasila da tim ekonomista i psihologa Centra za razvoj karijere, koji je radio istraživanje, preporučuju mladima da posao ne čekaju, nego da svoje vještine kroz formalno i neformalno obrazovanje prilagođavaju potrebama tržišta rada, a obrazovnim institucijama i poslodavcima da uvode programe praksi i karijernog savjetovanja.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je da je nedostatak posla za mlade veliki problem, ali da je jedan od ciljeva i ovog istraživanja da se mladi angažuju na traženju posla.

“Ne treba zaboraviti i praksu i volontiranje, koja je veoma korisna za kasnije zaposlenje. Takođe, mladi uglavnom traže poslove u javnom sektoru a izbjegavaju realni sektor”, rekao je Blagojević i dodao da će i Omladinski savjet Republike Srpske u svojim aktivnostima ići ka tome da se položaj mladih na tržištu rada popravi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender