06. 12. 2021.
Protest porodica putnika nestalog aviona

Protest porodica putnika nestalog aviona

Protest porodica putnika nestalog aviona

Dan pošto je malezijski premijer Nadžib Razak saopštio da je avion pao u okean sa 153 Kineza od 239 putnika i članova posade, oko 200 Kineza okupilo se ispred malezijske ambasade. Bacali su plastične flaše za vodu, pokušavajući da otvore kapiju ambasade, burno protestujući zbog načina na koji su malezijski zvaničnici rukovodili dugotrajnom potragom za nestalim avionom.

“Recite istinu! Vratite naše bližnje!”, vikali su okupljeni ispred Ambasade. Nakratko je uslkmedila opšta tuče kada su neki od rođaka pokušali da prođu policiju i priđu novinarima, ali nije ništa preduzeto da se demonstracije prekinu, prenijela je agencija AP.

Grupa okupljenih uručila je protestno pismo Ambasadi, prkme nego što su sa nekoliko autobusa otišli.

AFP navodi da je malezijski premijer branio svoju odluku da sačeka sa saopštavanjem analize novih satelitskih podataka prema kojima je avion uletko u Indijski okean daleko od obala zapadne Australije.

“Ne pokušavamo da pronađemo iglu u plastu sena, mi i dalje pokušavamo da definišemo gdme je skmeno”, rekao je premijer novinarima.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova izrazilo nadu da će Velika Britanija obezbmediti satelitske podatke britanske firme “Inmarsat” o nestalom avionu malezijske kompanije.

Portparol ministarstva Hong Lei rekao da se nada da “relevantna zemlja” može da ih obezbmedi, pošto se malezijski premijer juče pozvao na te podatke kada je izjavio da se avion sa leta MH370 srušio u južnom Indijskom okeanu 8. marta.

Zbog snažnog vjetra, kiše i velikih talasa jutros je obustavljena potraga za dkmelovima aviona.

Meteorolog Australijske avijacije i konsultant za vazduh i more najavili su teška vremena za avione i brodove u Indijskom okeanu i da će tokom osam mmeseci duge zime u ovoj oblasti sa velikim talasima i jakim vmetrovima biti veoma teško obavljati pretragu.

Male šanse da misterija bude razrješena

Stručnjaci smatraju da će biti gotovo nemoguće rasvijetliti misteriju nestanka aviona.

Prije svega, upućeni vjeruju da je gotovo nemoguća misija pronaći crne kutije aviona na ogromnoj vodenoj površini, udaljenoj oko 2.500 kilometara od australijskog grada Perta.

Svi avioni komercijalnih letova imaju i drugu crnu kutiju koja snima razgovore u pilotskoj kabini, ali ostaju snimljena samo prva dva sata leta.

Zbog toga stručnjaci vjeruju da nisu snimljeni razgovori koji su doveli do promjene putanje, pošto se to dogodilo na pola puta između Malezije i Vijetnama.

Pominju se tri moguća scenarija – otmica, sabotaža nekog od pilota i iznenadni kvar koji je primorao pilote da uključe automatskog pilota do kraja leta. Za sada ništa ne govori u prilog nijedne od ponuđenih hipoteza.

Stručnjak aeronautike Kris Jets ocijenio je da je malo vjerovatno da se jednog dana sazna istina.

“Još ne znamo u kakvom su psihičkom stanju bili pilot i kopilot. Ne znamo ni da li je neko ušao u pilotsku kabinu i preuzeo kontrolu nad avionom”, rekao je Jets.

Stručnjak Entoni Brikhaus je rekao da crne kutije mogu da budu funkcionalne još dvije nedelje.

“Ukoliko ih ne pronađu, vjerovatno nikada nećemo saznati šta se zapravo dogodilo”, dodao je Brikhaus.

Avion malezijske aviokompanije sa 239 osoba – 227 putnika i 12 članova posade nestao je sa radara poslije poletanja iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta bez dobijenih signala o kvarovima ili problemima u avionu.

Pacifička komanda SAD je poslala lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade “blufin-21” u Pert, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom malezijskog aviona u Indijskom okeanu, nakon što je na satelitskim snimcima uočeno više ostataka.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender