30. 11. 2021.

Trebinje: Otvoren Policijski centar BiH, Srbije i CG

Centar je uspostavljen u sklopu projekta “Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za sprovođenje aktivnosti u Centru za policijsku saradnju” koji finansijski podržavaju Vlada Velike Britanije i Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije – IOM. Riječ je o prvom trilateralnom Centru ovakve vrste na Zapadnom Balkanu. Doprinijeće poboljšanju regionalne policijske saradnje – poručeno je sa današnjeg otvaranja Centra.

– Ovdje će ljudi početi da rade, sjediće zajedno i razmjenjivaće informacije. Oni bi trebalo da unaprijede nivo saradnje u ovom dijelu zapadnog Balkana što je od presudnog značaja za suzbijanje nezakonite trgovine i drugih vidova prekograničnog kriminala – kaže Đanluka Roko, subregionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan.

– Centar predstavlja izraz nastojanja trajne opredjeljenosti naših zemalja da unaprijedimo međusobnu saradnju i da implementiramo najbolje standarde EU i zemalja Šengena na polju granične sigurnosti – ocijenjuje Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH.

Službenici graničnih policija BiH, Crne Gore i Srbije koji će obavljati poslove u novoformiranom Centru pohađali su specijalizovani program obuke koji je pripremljen u saradnji sa italijanskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Zahvaljujući Centru biće unaprijeđena razmjena informacija između policijskih službenika triju zemalja i tako će se otežati prekogranični kriminal, istaknuto je u Trebinju. Centar se nalazi u prostoru Granične policije u Trebinju. U njemu će raditi tri policijska službenika iz tri države, a najavljeno je da bi u sastavu Centra u budućnosti mogle biti i druge države regiona.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender