28. 09. 2021.
Život provela u Banjaluci, a nema je na spisku državljana BiH (VIDEO)

Život provela u Banjaluci, a nema je na spisku državljana BiH (VIDEO)

Život provela u Banjaluci, a nema je na spisku državljana BiH (VIDEO)

“I taman kad sam trebala da odem da podignem, rekli su mi da se ne vodim nigdje u matičnim knjigama državljana, Savjetovali su mi da nazovem gore u Ribniku, nazvala sam, što su mi oni i potvrdili“, kaže Vranićeva.

Tvrdi da ima i novu ličnu kartu koju je dobila 2004. godine. Tada je promijenila s lakoćom, samo uz zahtjev i stara lična dokumenta. Tvrdi i da je zahtjev za promjenu lične karte podnijela na vrijeme.

“Nikakvih problema nisam imala, vadila sam kad je isticala, kad sam se udala mijenjala prezime, nikakvih problema nisam imala“, kaže Vranićeva.

U Centru javne bezbjednosti sve pravdaju prošlogoidišnjim izmjenama Zakona o ličnim kartama. Tvrde da se prije sve svodilo na zamjenu staro za novo. Prema novim zakonskim odlukama, koje se primjenjuju od marta ove godine, potrebni su rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

“Podaci koji se daju kroz izjavu, provjeravaju se u matičnim uredima. Ukoliko se utvrde nedostaci, da lice nije evidentirano u uredima ili da su mu pogrešni podaci, stranka se službenim putem obavještava da otkloni nedostatke u razumnom roku. Nakon što se dobiju informacije iz ureda u Federaciji i RS, nastavlja se postupak izdavanja lične karte“, objašnjava Marija Markanović, portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

A postupak košta. Rosa Vranić, s početka priča, kaže da je već u minusu dvadeset maraka više nego što je planirala. Sve to je posljedica činjenice da je u ratu izgorjelo mnogo dokumentacije sa ličnim podacima, ali i neobavještenosti građana o novim pravilima. Zato je Vranićeva samo jedan od hiljadu slučajeva koji su predali zahtjev za promjenu ličnih dokumenata u februaru ove godine i imaju iste probleme.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender