30. 11. 2021.
Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Nastaviti saradnju sa Srbijom i Rusijom, ali ne na štetu BiH

Predsjednik Srpske je ocijenio da je Srbija sada suočena s mnogim problemima, poput neriješenog pitanja Kosova ili pitanja u vezi sa situacijom na Krimu i odnosa sa Rusijom, ističući da je time Vučićeva odgovornost sada pojačana.

“Ono što sam ja razumio jeste da je njemu /Vučiću/ od prijeke potrebe dobra saradnja sa vlastima Republike Srpske i naravno BiH, ali i drugim zemljama okruženja”, rekao je Dodik za agenciju Anadolija.

On očekuje da će se Vučićeva politika zasnivati na miru i stabilnosti u regionu i saradnji. “Očekujem da se neće petljati u unutrašnje probleme nekoga drugog, jer ne želi ni njemu da se neko petlja”, ističe Dodik.

Osvrnuvši se na Tursku, koja već više desetina godina čeka da uđe u EU, Dodik je ocijenio da do toga nikad neće doći, jer je Turska većinski islamska zemlja.

“U Evropi će pričati kako Turska ne ispunjava kriterijume, a Turska privreda ima najveću ekspanziju u posljednjih 20 godina u regionu. Kad se vozite autoputem Beograd-Zagreb, ne možete proći od turskih kamiona koji voze za EU, što znači da Turska proizvodi robu koju EU može da kupi. U čemu je onda problem, jesmo li naivni?”, zapitao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je za njega prihvatljiva Turska koja će biti objektivna u BiH, ali je napomenuo da je ova zemlja uvijek na strani bošnjačkih političkih lidera, što je odredilo njegov stav prema njoj.

“Iako mi u Federaciji BiH govore da postoji velika priča o odnosima sa Turskom, ipak nema velikih investicija i vidljive dinamike. Ali ono što i ima, ništa nije dotaklo nas i nije nam pružena nikakva vrsta pomoći od Turske, čiji zvaničan stav jeste BiH cjelovita”, naveo je predsjednik Srpske.

On je napomenuo da se ne bi trebalo dozvoliti da se separativno rješavaju ta pitanja. “Ko god hoće da otvori fabriku bilo čega ovdje, naravno u skladu sa zakonima, ja sam spreman da ga lično primim i pomognem mu oko svega”, poručio je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender