27. 09. 2021.
KRATKO I JASNO: Bobar i poslanički mikrofoni

KRATKO I JASNO: Bobar i poslanički mikrofoni

KRATKO I JASNO: Bobar i poslanički mikrofoni

G-dine Bobar, šta radite? –  pita Igor.
Ni meni mikrofon ne treba, a vidim da vraćaju, pa i ja reko...
Aman, to Govedarica pravi šou! – objašnjava Radojičić zbunjenom partijskom kolegi.

Najviše izostanaka sa sjednica Skupštine RS tokom prošle godine napravio je poslanik Gavrilo Bobar koji nije prisustvovao na 51 od 56 dana skupštinskog zasjedanja.

“Razlozi su javnosti nepoznati, ali su izostanci najavljeni”, navode u izvještaju Centri civilnih inicijativa. Bobar je neslavni parlamentarni rekorder i po drugim pitanjima.

Tokom 2013. godine Bobar nije postavio nijedno pitanje i u tome nije bio usamljen. Uroš Gostić (SNSD), Nenad Kesić (SNSD), Goran Mitrović (SNSD), Petko Stanojević (SNSD), Radmila Stojnić (SNSD) i Drago Tadić (SNSD) su u istoj ”raji”. Ni Petko Stanojević nije bio ništa bolji.

CCI je izračunao da je samo 13 poslanika postavilo 43,7 posto svih postavljenih pitanja.

Poslovnikom Narodne skupštine RS je precizirano da poslanik ima pravo i dužnost da, u okviru nadležnosti parlamenta, pokreće inicijativu, daje prijedloge i postavlja poslanička pitanja.  Istom poslovnikom definisano da je poslanik dužan da prisustvuje sjednicama parlamenta i radnog tijela čiji je član te da učestvuje u njihovom radu i odlučivanju

Iako više niko zdrav obećanjima ne vjeruje, glasan i pametan će morati biti onaj ko bude htio da ga ove godine čuju u kakofoniji predizborja. Valjda je do sada iz najglasnijeg primjera postalo jasno da će se na mikrofon morati ponekad i zapjevati.

Međutim, pošto je svaki dan, dan nečeg, možda bi jedan dan mogao biti Dan bez tona i mikrofona. Neka se program ne prekida, ali ukinite ton da ne slušamo šta se priča. Tada bi rezultati rada ili nerada bili vidljiviji. Tada bismo se u tišini mogli zapitati: zašto za narodne poslanike imamo bogataše i multimilionere koji pored toga još i ne dolaze na sjednice. A kako da dolaze kad imaju druga posla?

Petar Kočić se po Sarajevu smucao i preživljavao kada je bio poslanik u Bosanskom saboru za vrijeme Aneksije. Ali riječi su mu bile živa vatra od koje je i iskovao svoje djelo.

Današnji poslanici u Sarajevu se od tri plate, za naše uslove, obogate. Ne baš kao Bobar, ali nije loše.

(Kontakt radio/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender