28. 09. 2021.
Student iz Banjaluke dobio Pupinovu nagradu Matice Srpske

Student iz Banjaluke dobio Pupinovu nagradu Matice Srpske

Banjalučanin dobio Pupinovu nagradu za invalidska kolica koja se kontrolišu pokretom glave

Aleksandar Pajkanović, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, ovogodišnji je laureat “Pupinove nagrade Matice srpske za master rad“ – nagradu je dobio za “Kontrolu invalidskih kolica pokretima glave“.

Prestižna nagrada Pajkanoviću je uručena u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

“Invalidska kolica lično sam isprobao i uspio sam da ih navodim po laboratoriji isključivo pokretima glavom. Kolica su namjenjena paraplegičarima i kvadriplegičarima, dakle invalidima u izuzetno kompleksnom zdravstvenom stanju” – ističe Pajkanović za Srnu.

On napominje da su invalidska kolica kojim paraplegičari upravljaju glavom – istraživanje, koje je u samom povoju.

“U pitanju je eksperiment i nikako se ne može govoriti da su takva invalidska kolica gotova stvar. Da bi se ona našla u praktičnoj primjeni, bio bi potreban dugotrajan zajednički rad velikog broja istraživača i to iz različitih naučnih sfera.

Ipak, moj rad je na stolu, i, kome se učini zanimljivim i ostvarivim, stojim mu uvijek na raspolaganju“ – precizira Pajkanović.

Ideju za svoj rad dobio je u razgovoru sa paraplegičarima i kvadripelgičarima u Banjaluci.

“U razgovorima u banjalučkom Zavodu` Miroslav Zotović`,stekao sam sliku o složenosti njihove zdravstvene situacije. Praktično, jedino što im je ostalo su ti pokreti glavom, što me navelo da pokušam mojim master radom da napravim priču o kolicima koje bi mogli sami pokretati“ – pojašnjava Pajkanović.

Dobitnik “Pupinove nagrade“ trenutno radi na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka (FTN), gdje je i na doktorskim studijama.

Nagrađeni master rad Aleksandra Pajkanović dio je projekta koji je finansiralo Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Uz povelju, Pajkanoviću je pripao i novčani iznos od 50.000 dinara (oko 430 evra).

Osim Pajkanoviću, ravnopravno su dodjeljene dvije druge i tri treće “Pupinove nagrade“.

Drugu nagradu ravnopravno su dobili Branislav Stanković sa Fakulteta za fizičku hemiju iz Beograda i Veljko Dimović sa kragujevačkog Fakulteta inžinjerijskih nauka.

Ravnopravni dobitnici treće nagrade su Edvin Pakoci, Robert Mak i Aleksandar Antić, sva trojica sa navosadskog FTN-a.

“Pupinova nagrada“ ustanovljena je u pomen na Mihajla Pupina,velikog srpskog i svjestkog naučnika, svojevremeno stipendiste i dobrotvora Matice srpske.

Nagrada se dodjeljuje se za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se bavio Pupin.

Prema propozicijama, nagrada se dodeljuje od 1996. godine u intervalu od tri godine iz Fonda “Mihajlo Pupin“ i sredstava Matice srpske, a novčanu podršku ovogodišnjoj dodjeli te nagrade pružila je Naftna industrija Srbije (NIS).

“Pupinovom nagradom Matice srpske“ obilježava se 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender