Gavranović: Toplani za oporavak treba 200 miliona KM, nudićemo je investitorima

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao “Glasu Srpske” da će se ovaj prijedlog u idućih trideset dana naći pred odbornicima Skupštine grada.

– Tim stručnjaka konstantno radi na pronalasku rješenja. Radimo na tome stalno, sve mogućnosti analiziramo i već smo pregovarali sa raznim investitorima i pripremili dokumentaciju koju ćemo uputiti Skupštini grada. Ukoliko ona podrži prijedlog, ulazimo u taj proces – dodao je Gavranović.

Prema procjenama, za sanaciju toplifikacionog sistema i oporavak preduzeća potrebno je oko 200 miliona KM.

– Potrebno je da investitor ima finansijsku sposobnost da može ući u projekat i to ćemo javnim procedurama obezbijediti. Znamo da ima zainteresovanih investitora – naveo je Gavranović, ali nije precizirao o kojim je investitorima riječ.

– Tek kada uđemo u proceduru koja predviđa javni konkurs, vidjećemo ko će se prijaviti – kaže Gavranović.

Dodao je da su razmatrane i druge varijante za oporavak “Toplane”.

– Jedna je i da grad to sve finansira, za šta moramo naći 200 miliona KM, ali u ovom času ne vidim taj novac. Može i Vlada RS da izdvoji taj novac, što bi se moglo realizovati ugovorom kroz javno-privatno partnerstvo. Za takav ugovor grad opet mora imati novac. Naša minimalna procjena je da bi udio grada u tom slučaju trebalo da bude oko 30 miliona KM, koje nemamo – kaže Gavranović.

Iz “Toplane” poručuju da su više puta isticali da se ovo preduzeće nalazi u nezavidnoj situaciji i da bez pomoći ne može naći izlaz iz trenutne situacije.

– Poznato je da je i oprema dotrajala, tako da samo uz pomoć grada možemo naći rješenje – rekli su u “Toplani”.

“Toplana” zagrijava oko 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora, a prije početka sezone za redovni remont sistema u kojima su obnavljani dijelovi dotrajale mreže izdvojeno je 1,7 miliona KM.

Ulaganja

Grad je 2012. uplatio 27,8 miliona maraka za otklanjanje dispariteta cijene grijanja u iznosu od 5,8 miliona KM i kreditno zaduženje za finansiranje prenesenih obaveza “Toplane” u iznosu od 22 miliona KM. U 2013. godini grad se zadužio još deset miliona KM za dokapitalizaciju “Toplane”, čija se imovina procjenjuje na 19 miliona KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender