06. 12. 2021.
UEFA: ‘Orlići’ među elitom

UEFA: ‘Orlići’ među elitom

Liga nacija i zvanično takmičenje UEFA

Ovo takmičenje će zamijeniti međunardne prijateljske utakmice i poslužiće kao kvalifikacije za prvenstvo Evrope 2020. godine, a kasnije i kao kvalifikaciono za prvenstvo svijeta.

Za uvođenje Lige nacije glasali su predstavnici 54 zemlje.

“Ovo je veoma značajna odluka koja će uticati na budućnost reprezentativnog fudbala”, rekao je predsjednik UEFA Mišel Platini, poslije glasanja na godišnjoj skupštini UEFA.

Platini je naglasio da održavanje prijateljskih utakmica do sada “nikoga nije interesovalo”.

“Nisu bili zainteresovani za prijateljske mečeve ni navijači, ni novinari, ni igrači”, rekao je Platini na konferenciji za novinare.

Format novog takmičenja u kojem bi učestvovale 54 reprezentacije još nije ustanovljen, iako se već zna da će Liga nacija biti podijeljena u četiri divizije, a igralo bi se od septembra do novembra 2018.godine.

Takođe, već je iskristalisano da će se 12 elitnih reprezentacija takmičiti u četiri grupe od po tri ekipe u diviziji A, a pobjednici grupa bi se plasirali na “Fajnal for” koji bi se održao u junu 2019.godine.

Kako se navodi, 54 evropska tima i dalje će učestvovati u tradicionalnom kvalifikacionom takmičenju za EP 2020, a te utakmice biće igrane od marta do novembra 2019.godine.

Plej- of mečevi za EP bili bi odigrani marta 2020.

Platini je potvrdio da će svaka od četiri divizije, uključujući i one najniže rangirane, poslati po jedan tim na EP 2020, što bi dalo šansu reprezentacijama kao što su Farska Ostrva, Gibraltar i San Marino da debituju na evropskom takmičenju.

Prvenstvo Evrope 2020. biće održano u 13 različitih gradova širom Starog kontinenta, koji će biti izabrani u septembru.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender