16. 01. 2022.
Malezija: Potraga za avionom,sumnja na terorizam

Malezija: Potraga za avionom,sumnja na terorizam

Malezijski avion poslao još jedan neobjašnjiv signal

Avion “Malezija eirlajnza” na letu MH370 poslao je i posljednji, neočekivani signal osam minuta nakon posljednjeg “pinga”. Vjerovatno je to bio trenutak kad je avion ušao u svoju “fazu katastrofe” prije nego što se srušio u Indijski okean, rekli su istražitelji a prenosi londonski Telegraf.co.uk.

To je još jedna informacija koja je produžila listu pitanja bez odgovora, vezanih za misteriozni avion, koji je, navodno, nastavio da leti još sedam sati nakon što je nestao s radara. Malezijske vlasti tvrde da izgleda da je avion pokušao da uspostavi još jedan satelitski kontakt, nakon svog zadnjeg rutinskog kontakta.

Ta serija od sedam rutinskih ‘pingova’, koje se još naziva ‘rukovanje’, koje je avion automatski slao svakih sat vremena zapravo su i odredila konačnu lokaciju aviona iznad Indijskog okeana.

– Postoji dokaz djelimičnog “rukovanja” između aviona i stanice u 00.19 sati. Ipak, za sada ne razumijemo taj kontakt i trenutno ga istražujemo – rekao je Hišamudin Husein, malezijski ministar saobraćaja.

Tomas Vitington, stručnjak za vojnu elektroniku, rekao je da zvuči kao da je avion počeo da odašilje poruku, koja je iz nekog razloga zaustavljena.

– Može se raditi o tome da je MH370 bio u katastrofalnoj fazi svoga leta, da je nešto prouzrokovalo rušenje, ili je došlo do atmosferskog poremećaja. Da li je član posade pokušavao da pošalje poruku? Da li je avion pokušavao da pošalje poruku? Da li je došlo do kvara? Odgovore na ta pitanja znaćemo samo ako uspijemo da nađemo crnu kutiju – rekao je Vitington.

Ipak, stručnjaci strahuju da se crna kutija možda uopšte neće biti pronađena, a i ako se nađe pitanje je hoće li biti od koristi. Velika je šansa da dio, koji se tiče naglog skretanja s putanje, više uopšte nije u crnoj kutiji. Budući da je avion nastavio da leti još sedam sati, crna kutija je možda već izbrisala te podatke i na to mjesto snimila nove.

(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender