30. 11. 2021.
Na današnji dana oboren nevidljivi američki avion F-117

Na današnji dana oboren nevidljivi američki avion F-117

Na današnji dana oboren nevidljivi američki avion F-117

Letjelicu F-117A oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane. Oni su u 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” uspjeli da ga pogode sa zemlje, prenosi RTS.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A “noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta preletio neprimijećen iračko nebo u 39 borbenih misija.

Taj avion predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude “nevidljiv” za sve radarske sisteme.

O tome kako su Srbi uspjeli da nadmudre “Elviru”, njujorški list “NJuzvik” je u julu 1999. godine napisao da su “Srbi svaki dan pomjerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje”.

Četvrte noći, kako navodi list, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo je da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

U Srbiji se kod uličnih prodavaca još mogu pronaći razglednice sa fotografijom “nevidljivog” aviona i podrugljivim natpisima, a među njima je i snimak ostataka aviona natovarenih na kola sa konjskom zapregom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender