28. 09. 2021.
Tifa: Bregu sam naučio da ostane normalan!

Tifa: Bregu sam naučio da ostane normalan!

Tifa: Bregu sam naučio da ostane normalan!

– Dugo me nije bilo u Beogradu, ako izuzmem to da sam prije nekoliko godina pokušao da uradim anplagd svirku u jednom klubu – kaže za “Novosti” Tifa. – Ova svirka će biti presjek moje karijere. Ono što sam samostalno radio nije toliko poznato na prostoru bivše Jugoslavije, jer nisam bio dovoljno organizovan. Sada sam se potrudio, uozbiljio, a imam i producenta.

*Spekuliše se da će se “Bijelo dugme” ponovo okupiti povodom 40 godina od osnivanja?

– Ne znam da li postoji šansa da se to desi i da li uopšte ima potrebe za tim? Ali, gdje ima dima, ima i vatre. Da ne prejudiciramo stvari. Biće šta će biti. U narednom periodu će se pokazati da li su takve insinuacije tačne.

* Da li biste voljeli da se “Dugme” ponovo okupi?

– Ne bih da budem licemeran i preterani sadomazohista, ali zašto da ne? Ipak, to bi podrazumjevalo drugačije okolnosti, konkretno mislim na produkciju. Ovoga puta bi, zaista, to trebalo da bude na nivou, jer publika zaslužuje. Problem sa tehnikom nije postojao samo na koncertu u Beogradu, već i u Zagrebu i Sarajevu.

* Mnogi smatraju da tada niste dali maksimum zbog neraščišćenih računa s Bregovićem?

– U tome ima istine samo po pitanju produkcije. Da se razumijemo, ploča koju sam snimio sa “Dugmetom” je aranžmanski najzahtjevnija.

* Šta smo to izgubili ili potisnuli u sebi?

– Neću da kažem poštenje, ali smo svjedoci da danas “papanijada” određuje mnoge stvari. Koliko para, toliko suštine. Nije sve u materijalnim stvarima, već mnogo više u duhovnom bogatstvu.

U ljudima tražim isključivo dobre stvari, jer niko nije rođen ni kao dobar ni kao zao. Uvažavam ih, želim da ih volim i da me vole. Ćutanje nije samo znak odobravanja ili neznanja, već pokazuje i dokle ide tuđi bezobrazluk.

* Pjevali ste u “Dugmetu”, “Jagodama” i “Poljupcu”, gdje vam je bilo najbolje?

– U svakom bendu je bilo i plusa i minusa, i lijepih i manje lijepih stvari. Suština je u balansiranju. Što se tiče posla i organizovanosti, toga je svakako bilo sa “Dugmetom”. Pamtim sirovu energiju koju mi je dao Milić Vukašinović u “Poljupcu” i ljepotu zvukova koju sam čuo od Seada Lipovače u “Jagodama”.

* Kakvi su šefovi Brega, Milić i Lipovača?

Najviše sam proveo zajedničkih trenutaka sa Milićem. Brega, Milić i Lipovača možda nisu bili dovoljno mudri ali su bili sebičniji nego što je trebalo. Milić je odličan kompozitor, ali mislim da je bio neshvaćen. On je kao beba, možda je u posljednje vrijeme postao mudriji.

* Koliko je u muzici važno biti mudar?

– Mudrost na određeni način može da vam obezbjedi materijalnu sigurnost, ali muzika sama po sebi to ne priznaje. Trudim se da sve što radim-radim do kraja, kako god da bude. Neću po svaku cijenu da se dopadnem svima. Dovoljno sam mudar da budem normalan.

* Jel Bregović bio mudriji od svih?

– Goran vrlo dobro zna da radi svoj posao i to mu priznaje i svijet. Od njega sam naučio kako biti radoholičar, ali je i on imao šta da nauči od mene – kako ostati normalan.

* Da li ste u kontaktu sa Bregom?

-Goranov život se odvija u jednom smjeru, ima svoje interese, ja vodim drugačiji život i pratim svoje ciljeve. Kad se sretnemo, to bude susret dobrih drugara.

“DUGME“ JE BILO SIMBOL LIJEPOG PERIODA

*Da li danas sa nostalgijom gledate na vrIJeme sa “dugmićima”?

– Više gledam sa nostalgijom na međuljudske odnose koji su tada postojali. Ništa ne počinje i ne završava se sa mnom, niti sa bilo kojim članom “Dugmeta”, ali je to vrijeme sigurno bilo simbol jednog od ljepših perioda. Postojala je hijerarhija, ljudi su se više uvažavali i voljeli. Danas je zavladao opšti haos i devalvacija svega što vrijedi.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender