30. 11. 2021.
Obama nema pojma kako se Kosovo otcijepilo

Obama nema pojma kako se Kosovo otcijepilo

Obama nema pojma kako se Kosovo otcijepilo

Kancelarija u saopštenju ističe da je jednostrana nezavisnost Kosova i Metohije proglašena 17. februara 2008. godine na sjednici takozvane Skupštine Kosova, “kojoj nije prethodilo nikakvo referendumsko izjašnjavanje građana Kosova i Metohije, bilo na dijelu, bilo na cijeloj teretiroiji KiM”.

“Kancelarija za KiM, bez namjere da se uključuje u polemiku velikih sila o prirodi međunarodnog prava, želi da otkloni zabunu nastalu povodom izjava o Kosovu i Metohiji, u kontekstu Krima. Izjava koja se mogla čuti na samitu EU-SAD u Briselu  ‘Kosovo je napustilo Srbiju pošto je organizovan referendum koji nije bio van okvira međunarodnog prava, već uz pažljivu saradnju sa Ujedinjenim nacijama i kosovskim susjedima’, po našoj ocjeni bez sumnje je nenamerna greška ili posledica pogrešnog prevoda”, ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi i da UN, OEBS “niti bilo koja druga međunarodna organizacija nije učestvovala u proglašenju nezavisnosti, bilo savjetom, bilo potvrdom”.

Inače, američki predsjednik Barak Obama rekao je juče u svom govoru u Briselu da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti i da se Kosovo otcepilo na osnovu refernduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima.

“NATO je intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamnošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcjepilo na osnovu refernduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima,” rekao je američki predsjednik.

Moskva: Obama stvarno ne zna?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova iznenađeno je izjavom američkog predsjednika Baraka Obame da je samoproglašeno Kosovo proglasilo nezavisnost nakon demokratskog referenduma.

“Moskva je primila k znanju činjenicu da je američki predsjednik Barak Obama, objašnjavajući ‘nezavisnost’ Kosova i Metohije u Briselu, pomenuo neki referendum o tom pitanju, koji je, navodno, održan u koordinaciji sa UN i susjednim zemljama”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je ova izjava američkog predsjednika izazvala zabunu jer nije održan nikakav plebiscit o nezavisnosti Kosova, posebno ne u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, prenio je Itar tas.

“Odluku o secesiji od Srbije donio je takozvani ‘parlament’ u Prištini 2008. godine”, navodi se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender