28. 09. 2021.
“Sat za planetu Zemlju” sutra u Banjaluci

“Sat za planetu Zemlju” sutra u Banjaluci

“Sat za planetu Zemlju” sutra u Banjaluci

“Banjaluka šestu godinu zaredom učestvuje u ovoj akciji. Gašenjem svjetla na zgradi administracije, objektima u užem centru grada i isključenjem javne rasvjete na sat vremena dajemo svoj skromni doprinos ovoj akciji, koja se održava svake godine posljednje subote u martu”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Sutra će u vremenu od 20.30 do 21.30 časova u Banjaluci biti isključena svjetla na zgradama gradske uprave i Kulturnog centra “Banski dvor”, zatim u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić”, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, “Pošta Srpske” i “Elektrokrajine”.

Na sat vremena biće isključena i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića.

“Sat za planetu Zemlju” najveća je globalna volonterska akcija koju organizuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode, a osim Banjaluke, kao i prethodnih godina podržaće je i Sarajevo, Mostar, te brojni drugi gradovi u BiH.

Centralni događaj u BiH biće održan u Mostaru.

“Sat za planetu Zemlju” prerastao je u inicijativu u kojoj učestvuje više od 7.000 gradova iz 154 države. Inicijativa je nastala 2007. godine u Sidneju sa svrhom podizanja svijesti onima koji donose odluke i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti, te štetnosti klimatskih promjena i negativnog uticaja čovjeka na Zemlju.

Prošle godine kampanju je podržalo preko dvije milijarde ljudi iz 154 zemlje.

Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender