28. 09. 2021.
Ajfelov toranj slavi 125. rođendan

Ajfelov toranj slavi 125. rođendan

Ajfelov toranj slavi 125. rođendan

Predstavljamo vam neke od njih:

Ajfelov toranj bio je sagrađen za dvije godine, dva mjeseca i pet dana, što je bilo rekordno brzo za davne osamdesete godine 19. vijeka. Zvanično je završen 31. marta 1889.

Predviđeno je da traje svega 20 godina. Naime, Gustav Ajfel napravio ga je prvenstveno kako bi obilježio 100. godišnjicu Francuske revolucije.

Nije uvijek bio braon boje. Na kratko je bio ofarban u žuto 1889. a od 1954. do 1961. dobio je braon-crvenu boju kakvu ima i danas.

Krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. vijeka, Ajfelov toranj služio je kao bilbord za reklamiranje Citroen automobila. Ni jedan drugi brend nije koristio ovaj spomenik kao sredstavo za oglašavanje.

Francuzima se u početku nije sviđao. Mnoge arhitekte i umjetnici potpisali su peticiju protiv njegove izgradnje. Nazivali su toranj “beskorisnim” i “monstruoznim”.

Igrao je ključnu ulogu u Prvom svjetskom ratu, tokom Bitke na Marni 1914. Signali kojima su usmjeravane francuske trupe slali su se upravo s vrha Ajfelovog tornja.

Francuski list Le Figaro je 1889. smjestio štamparsku presu na drugom spratu Ajfelovog tornja.

Ajfelov toranj se smanjuje. Naime, zimi je od 10 do 20 cm niži.

Posjeti ga oko sedam miliona turista svake godine, što ga čini najposjećenijim spomenikom u svijetu. Poređenja radi, Empire State Building privuče “samo” 3,5 miliona ljudi godišnje.

Svake večeri, svakog sata, toranj je prekriven zlatnim svjetlima i to punih pet minuta. Najbolje mjesto za posmatranje ovog spektakla je kod platoa Trokadero.

(cntraveler.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender