“Putin za mirno rješenje, ne silu”

“Putin za mirno rješenje, ne silu”

“Putin za mirno rješenje, ne silu”

Putin je sinoć u razgovoru izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, “stalnih ispada ekstremista” u Kijevu, kao i zbog situacije u moldavskom regionu Pridnjestrovlje gdje pretežno žive Rusi.

Bijela kuća je prije toga saopštila da je Putin zvao Obamu da bi razmotrili američki prijedlog za rješavanje krize u Ukrajini, nakon što je Rusija izvršila aneksiju ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i poslala desetine hiljada vojnika na istočnu granicu Ukrajine.

“Ruski predsjednik je predložio razmatranje koraka koje bi međunarodna zajednica mogla preduzeti u cilju stabilizacije situacije”, naveo je Kremlj, ne objašnjavajući šta bi te mjere podrazumijevale.

“O konkretnim parametrima ovog zajedničkog posla” uskoro će razgovarati ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, dodaje se u saopštenju.

Putin je izrazio zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju, dijelu teritorije Moldavije na granici sa Ukrajinom koji se odvojio od moldavske vlade poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Putin je rekao da postoji “de facto spoljašnja blokada Pridnjestrovlja” koja remeti život stanovnika. Tu samoproglašenu malu državu ne priznaje nijedna zemlja na svijetu.

Međutim, Putin je predložio da se pitanje Pridnjestrovlja ne rješava silom, već pregovorima između Moldavije, Pridnjestrovlja, OEBS, Rusije i Ukrajine, dok bi EU i SAD učestvovale kao posmatrači.

“Istaknuto je da se Rusija zalaže za fer i prihvatljivo rješavanje problema Pridnjestrovlja i za to da pregovarački format 5+2 zemlje radi efikasno”, prenosi AFP.

Putin je Obami kazao da je Rusija i dalje zabrinuta zbog situacije u Ukrajini poslije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.

“Nastavljaju se ispadi ekstremista, nekažnjeni akti zastrašivanja”, rekao je Putin.

Bijela kuća je prije toga objavila da je Obama sinoć u razgovoru pozvao Putina da povuče rusku vojsku sa granica sa Ukrajinom.

Obama je pozvao Rusiju da ponudi pisani odgovor na diplomatsku rezoluciju o ukrajinskoj krizi koju je SAD podnijela, javio je AP.

Američki predsjednik je izjavio da ukrajinska vlada želi deeskalaciju uprkos ruskom upadu na Krim, navodi AP.

Obama je pozvao Putina da podrži taj stav i prestane da gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender