27. 09. 2021.
Suve šljive- energetska injekcija za organizam

Suve šljive- energetska injekcija za organizam

Suve šljive- energetska injekcija za organizam

Bilo da zagrizete svježu ili sušenu šljivu, osjetićete predivnu slast mesnatog ploda zbog savršenog odnosa pet različitih vrsta šećera i voćnih kiselina.

Čuvar kostiju

Deset do dvanaest suvih šljiva dnevno sprečava gubitak koštanog tkiva prouzrokovan opadanjem nivoa estrogena. Ako redovno na meniju imate umerenu količinu suvih šljiva, obezbijedićete organizmu dovoljno borona, minerala koji olakšava apsorpciju kalcijuma.

Odličan diuretik

U narodnoj medicini koristi se u svježem i sušenom obliku, a otkada je svijeta i vijeka ljudi su je koristili protiv hroničnog zatvora. Suva šljiva reguliše varenje, čisti organizam od toksina, podstiče rad jetre i bubrega. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma i maloj količini natrijuma, pospješuje mokrenje. Pomaže kod tegoba prouzrokovanih gihtom i reumatizmom.

Reguliše nivo holesterola

Dijetetska vlakna ploda pomažu pri snižavanju holesterola u krvi pa samim tim štite srce od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže sorbitol – šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda za dijabetičare i one koji vode računa o unosu šećera.

Savršen energetik

Kompot od suvih šljiva preporučuje se umornim i iscrpljenim osobama, kao i onima koji pate od reumatizma i arterioskleroze. Čaša soka od svježe šljive stimulativno djeluje na nervni sistem i podiže energetski nivo organizma.

Moćni antioksidant

Suve šljive sadrže materije koje uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da vaše lice poprimi izgled suve šljive. Prema tome, navalite na šljive i uživajte u njihovom sočnom ukusu.

Ne treba pretjerivati

Iako otvaraju apetit i potpomažu varenje, veće količine mogu da izazovu i zdravstvene probleme. Prije svega, zato što sadrže oksalate koji, kad se spoje sa kalcijumom, onemogućavaju apsorpciju ovog minerala. Šljive se ne preporučuju ni ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom i bubrezima.

Osnovni hranljivi sastojci:

– Energetska vrednost – 1254 KJ; proteini – 2,3; masti – 0,6; voda – 24; ugljeni hidrati – 69,4.

Mineralni sastojci:

Kalijum – 824; kalcijum – 41; fosfor – 73; gvožđe – 2,3; karotin – 0,67.

Vitamini: B1-0,15; C – 6,27; biljna vlakna – 0,99.

(Stil)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender