19. 01. 2022.
Đokić: Pokušaj davanja legitimiteta neofašističkim idejama

Đokić: Pokušaj davanja legitimiteta neofašističkim idejama

Đokić: Pokušaj davanja legitimiteta neofašističkim idejama

Đokić je rekao da neofašizma ima u različitim grupama, a jedna od njih je aktivna u Ukrajini u okviru posljednjih dešavanja u toj državi, gdje se pojavila kao krajnje desničarska organizacija.

“Ideje neofašizma zastupaju manji broj grupa, ali je nevjerovatno da se pojavljuju u većem broju zemalja”, naveo je Đokić, koji u Sankt Peterburgu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji “Neofašizam u Evropi 70 godina poslije”.

On je dodao da se na konferenciji upozorava na pojavu neofašističkih ideja, posebno u uslovima kada svijet pokušava da pronađe izlaz iz svjetske ekonomske i finansijske krize, te da je prisutna velika zabrinutost zbog prilično velikog ćutanja, odnosno tolerancije na pojavu takvih ideja.

Đokić je rekao da se upozorava i na stravične posljedice fašizma u Evropi, te da Srbi, kao narod koji je mnogo stradao od fašizma, imaju razlog da podrže sve napore da se čuje oštar glas i suprotstavi takvim pojavama, grupama i pojedincima.

“Brine nas činjenica da se u međunarodnoj politici i pravu javlja politika dvostrukih standarda prema pojedinim narodima, prema rješavanju nekih njihovih važnih državnih pitanja i to je, takođe, jedan od razloga za prilično veliku zabrinutost”, istakao je Đokić.

On je naveo da na konferenciji učestvuju ljudi iz svijeta nauke, politike, kao i predstavnici naroda koji su na poseban način vezani za događanja u periodu fašizma i koji su najviše stradali, prije svega ruski i jevrejski narod, ali i pripadnici ostalih naroda koji su imali velike fizičke i materijalne gubitke u Drugom svjetskom ratu.

“Ostvarili smo zanimljive kontakte s predstavnicima određenih fondacija i velikih ruskih kompanija. Oni su u neformalnim razgovorima izrazili poseban interes za Republiku Srpsku i Srbiju”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Prema njegovim riječima, i u Ruskoj Federaciji se puno pažnje posvećuje obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i Rusija vodi određene aktivnosti u vezi s godišnjicom.

“Postoji mogućnost određene saradnje u aktivnostima koje sprovodi Republika Srpska zajedno s Vladom Srbije i onoga što sprovodi Ruska Federacija”, dodao je Đokić.

Sa Đokićem konferenciji prisustvuje i pomoćnik ministra Duško Milunović.

Konferenciju organizuju Fond “Centar nacionalne slave” i Fond “Andrej Prvozvani”, u saradnji s Evropskim jevrejskim kongresom, Institutom svjetske ekonomike i međunarodnih odnosa Ruske akademije nauka i Međunarodnim pokretom “Vrijeme mladosti”.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender