06. 12. 2021.
Na turskim izborima osmoro mrtvih

Na turskim izborima osmoro mrtvih

Na turskim izborima osmoro mrtvih

Ove izbore mnogi smatraju referendumom o popularnosti premijera Redžepa Tajipa Erdogana, suočenog sa antivladinim protestima i velikim korupcionaškim skandalom.

Dvije osobe su ubijene, a devet ranjeno u južnoj turskoj pokrajini Hataj, kada je izbio sukob izmedju dva protivnička kandidata za starješinu sela (muhtara), prenosi turski list “Hurijet”.

U sličnom incidentu u oblasti Hilvan u jugoistočnoj provinciji Sanlijurfa ubijeno je šest osoba, a nekoliko ih je teško povrijeđeno, saopštili su bezbjednosni izvori, a prenosi “Raša tudej”.

Televizijski kanal “Al Arabija” izvjestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja izmedju pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

U okršajima su učestvovale čitave porodice, navodi “Al Arabija”.

Rojters je ranije danas javio, pozivajući se na bezbjednosne zvaničnike, da su četiri osobe ubijene u oružanom sukobu između dvije porodice u selu Juvadžik u istočnoj provinciji Sanlijurfa, koja se graniči sa Sirijom, a da su u provinciji Hataj, takođe na graniči sa Sirijom, dvije osobe poginule u oružanom okršaju izmedju rođaka dva kandidata u selu Golbasi.

Britanska agencija je podsjetila da je do sličnih sukoba dolazilo i na prethodnim lokalnim izborima.

Tenzije su se pojačale u Turskoj uoči današnjih izbora, na kojima više od 52, 6 miliona birača glasa za gradonačelnike i lokalne odbornike na skoro 200.000 biračkih mesta.

Birališta su prvo otvorena u istočnoj Turskoj, a kasnije i u zapadnom dijelu te zemlje, navodi AFP.

Očekuje se da će odziv birača biti visok usred napetosti zbog političkog rivalstva u Turskoj, prenosi “Raša tudej” i podsjeća da je na prethodnim lokalnim izborima održanim 2009, na kojima je pobijedila Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), odziv iznosio 85,2 odsto.

Turske vlasti preduzele su izuzetno jake bezbjednosne mjere na biralištima, a samo u Istanbulu raspoređeno je više od 15.000 policajaca, dok će oko 39.000 policajaca potom nadzirati prebrojavanje glasova.

Jake mjere bezbednosti nisu, međutim, spriječile kontroverznu protestnu grupu “Femen” da nagih grudi, sa natpisom “Zabranite Erdogana” na stomaku i leđima, prošetaju jednim od konzervativnih kvartova Istanbula koji je poznat po velikom broju Erdoganovih pristalica.

Policija je uhapsila dvije nage aktivistkinje “Femena” koje su pokušale da se dočepaju glasačkih listića i pobacaju ih, navodi RT.

Ovo su prvi izbori od kada se policija u junu prošle godine žestoko obračunala sa demonstrantima, pri čemu je ubijeno osmoro ljudi, poslije čega su uslijedili mjeseci političkog haosa.

Premijer Erdogan se od decembra suočava sa još jednim političkim košmarom u vidu korupcionaškog skandala velikih razmjera u koji su umiješani ljudi iz njegovog najbližeg okruženja, a desetine istaknutih biznismena i političara, uključujuci sinove tri ministra, uhapšeni su u političkim racijama.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender