NATO umalo srušio avione iznad Banjaluke 1995.

NATO umalo srušio avione iznad Banjaluke 1995.

NATO umalo srušio avione iznad Banjaluke 1995.

Ovo je jedan detalj iz nekoliko hiljada stranica nedavno objavljenih internih dokumenata koji nisu nosili oznaku povjerljivosti od strane Američkog nacionalnog arhiva i Biblioteke Bila Klintona, bivšeg američkog predsjednika, prenose Nezavisne novine.

“Prošle sedmice NATO radarima su detektovana dva aviona blizu aerodroma Banjaluka koja su kršila zonu zabrane leta. Avioni F-16 su poslani na lokaciju, ali avioni bosanskih Srba su se uspjeli vratiti u bazu”, navedeno je u dokumentu iz juna 1995. godine, uz napomenu da su NATO lovci bili autorizovani da sruše srpske avione bez odobrenja UNPROFOR-a, koje bi zahtijevalo korištenje “dvostrukog ključa”.

U jednom od dokumenata ističe se da je zaustavljanje konflikta u BiH pružilo dokaz za svrhu postojanja NATO pakta u posthladnoratovskom svijetu. U dokumentu Američke informacione agencije iz aprila 1997, recimo, navedeno je mišljenje da je konflikt u BiH pokazao da EU nije opremljena da vodi pitanja evropske bezbjednosti.

Konflikt u BiH pokazao da EU nije opremljena da vodi pitanja evropske bezbjednosti

“Ključno za evropsku dugoročnu stabilnost je američki angažman i liderstvo u Evropi, koje može doći samo kroz NATO”, navodi se u dokumentu.

Dosta riječi je bilo o razlozima zbog kojih je Klinton odbio da podrži rezoluciju američkog Kongresa da se tokom rata u BiH ukine embargo na isporuku oružja Bošnjacima. Kako je objašnjeno, ukidanje bi dovelo do povlačenja UNPROFOR-a, koji su pretežno činile evropske snage, što bi neminovno dovelo ili do još većeg krvoprolića ili nužne američke kopnene intervencije u BiH.

U dokumentu od 27. oktobra 1995, u dijelu u kojem se govori o načinima okončanja rata u BiH, tvrdi se da “američka administracija nije znala ništa više od UN-a o namjerama Srba da napadnu Srebrenicu u julu 1995”.

“Nismo imali informacije da je vojska bosanskih Srba namjeravala da počini zločine”, navedeno je u dokumentu.

Inače, kao što je bio slučaj prilikom objavljivanja mnogo informativnijih i zanimljivijih dokumenata CIA prošle godine, američki mediji vjeruju da su i ovi dokumenti objavljeni u sklopu pripreme terena za predsjedničku kandidaturu Hilari Klinton za izbore 2016.

Pronađen eksploziv tokom papine posjete

Američke vlasti imale su izvještaje da su pronađene eksplozivne naprave uzduž rute kojom je trebalo da se kreće papa prilikom posjete Sarajevu, navodi se u izjavi Bila Klintona od 17. aprila 1997. godine, a koja je objavljena ovih dana na sajtu Američkog nacionalnog arhiva.

Klinton je izrazio zahvalnost snagama SFOR-a i bh. vlastima koje su se pobrinule za bezbjednost pape.

“Papa Jovan Pavle II je poslao poruku pomirenja narodu BiH i mi se nadamo da će svi Bosanci primiti tu poruku k srcu i shvatiti poruku ujedinjene i mirne BiH”, navedeno je u izjavi.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender