28. 10. 2021.
Porodice nestalog aviona žele dokaz

Porodice nestalog aviona žele dokaz

Porodice nestalog aviona žele dokaz

Članovi porodica nestalih kažu da im vlasti nisu dale dovoljno informacija i da žele da se sastanu sa malezijskim premijerom i ministrom saobraćaja “lice u lice”.

Deset aviona i osam brodova traže bila šta što bi moglo da se uzme kao opipljiv dokaz da se avion zaista srušio u Indijski okean.

Avion sa 239 putnika i članova posade, nestao je 8. marta.

Mnogi članovi porodica nestalih, među kojima je bilo 153 Kineza, odbijaju da prihvate zvanično malezijsko saopštenje, po kojem se avion srušio i nema preživjelih, i optužili su vlast za prikrivanje informacija.

Nakon što su sletjeli na aerodrom u Kuala Lumpuru, desetine članova porodica nestalih, iskalilo je bijes na konferenciji za novinare.

Uzvikivali su: ” Želimo dokaz”, držeći transparente sa natpisima “Predajte ubicu” i “Morate da vratite rodbinu”.

Predstavnik porodica kineskih putnika Djang Hui rekao je da one žele da se vlasti Malezije izvine zbog toga kako su se na početku postavile prema tragediji, kao i zbog izjave premijera Nadžiba Razaka da se avion srušio i da u nesreći nema preživjelih.

Djang je dodao i da su ove informacije poslate u javnost “bez direktnih dokaza i osjećaja odgovornosti”.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein juče je obećao da će potraga za “preživjelim putnicima i članovima posade, ako ih ima” biti nastavljena, iako su od pada aviona u Indijski okean prošle tri nedjelje.

Podsjetimo, kineski avon je juče uočio tri sumnjiva objekta tokom potrage za nestalim malezijskim avionom, međutim, kasnije je utvrđeno da ni jedan od njih ne pripada nestalom malezijskom avionu, kako se sumnjalo.

Tako i dalje, nakon tri sedmice od nestanka aviona i potrage za njim, nema nijednog znaka od letjelice.

Malezijske vlasti tvrde da je neko namjerno preusmerio avion sa planirane putanje, a istraga je usmjerena na pilota.

Policija je zaplijenila simulator leta koji je pilot napravio u svojoj kući, a agenti FBI pokušavaju da dođu do podataka koji su izrbisani sa hard diska simulatora.

Hišamudin je rekao da “nema ničeg sumnjivog na simulatoru, ali da će to, naravno, morati da potvrdi šef policije zato što on i policija od prvog dana rade zajedno sa FBI”.

On je dodao da su istragu uključeni i CIA, kineska obavještajna služba i britanski MI6.

Australijski premijer Toni Ebot u međuvremenu je izjavio da su u toku pripreme za donošenje lokatora crne kutije.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender