27. 11. 2021.
Rate kredita  veće za 30 odsto!?

Rate kredita veće za 30 odsto!?

Rate kredita veće za 30 odsto!?

Ona ističe da je, zbog ovakve situacije, ugrožena egzistencija korisnika kredita i njihovih porodica, jer je nekima od njih trenutno rata kredita veća od mjesečne plate, a neki su ostajali bez kompletne imovine.

Milićeva je dodala da, na primjer, neko ko je uzeo kredit prije sedam godina u iznosu od 300.000 KM, uredno ga otplaćivao svih sedam godina, danas ima dug po glavnici kredita od 360.000 KM.

“Ovakvim ugovorenim odnosom po kreditima došlo je do povrede osnovnog prava u obligacionim odnosima, a to je pravičnost, savjesnost, ravnopravnost. Cilj udruženja građana žŠvajcarski franak jeste upravo da zajedničkim radom i djelovanjem zaštiti korisnike kredita u švajcarskim francima od dokazano špekulativnog ponašanja banaka”, rekla je Milićeva.

Ona je dodala da će udruženje, koje je osnovano prije mjesec dana i već okuplja nekoliko stotina građana, argumentovano i zakonskim putem djelovati i u javnosti i posredstvom sudova kako bi se korisnicima kredita u švajcarskim francima umanjio iznos rate kredita ili bar vratio na kurs koji je važio u momentu dizanja kredita.

Milićeva je rekla da udruženje sarađuje sa advokatima koji su se već bavili ovakvim slučajevima i doveli do sudskih presuda u korist korisnika kredita i pozvala sve građane koji imaju kredit u švajcarskim francima da se jave udruženju.

Ona je naglasila i da je, osim povrede prava na pravičnost i ravnopravnost u obligacionim odnosima, u slučaju BiH sporno i korištenje valute švajcarskog franka, jer je domaća valuta u BiH vezana za kurs evra.

“Niko ne spori zaradu bankama, ali neka zarađuje u pristojnim okvirima i na način da kurs švajcarskog franka vrati na nivo kada je potpisan ugovor o kreditu”, rekla je Milićeva.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender