U “medijskom prstenu” oko Srbije učestvovala i Hrvatska

U “medijskom prstenu” oko Srbije učestvovala i Hrvatska

U “medijskom prstenu” oko Srbije učestvovala i Hrvatska

Iz objavljenih depeša i prepisiki administracije tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona, koje je objavio Nacionalni arhiv SAD, vidi se da je u projektu “Prsten oko Srbije”, čiji je cilj bio proboj objektivnih informacija i izvještaja o situaciji u Srbiji, učestvovala i Hrvatska, pišu “Večernje novosti”.

O tome svjedoče izveštaji američkih diplomata koji su aprila 1999. godine uspostavili kontakt sa zamjenikom ministra za telekomunikacije Hrvatske Dominikom Filipovićem, kada je dogovoreno da Hrvatska radio-televizija /HRT/ ustupi Amerikancima svoj predajnik Kula u Belju u Slavoniji za emitovanje programa usmjerenih na Miloševića i režim u Beogradu.

U dokumentaciji i prepiskama Klintona i njegovigih saradnika, koji su prvi put izašli na svjetlo dana, nalazi se i zbirka depeša nazvanih “Krug oko Srbije”, koje govore o mreži radio-predajnika raspoređenih u susjednim zemljama.

Rad ovih medija Amerika je izdašno pomagala, kako bi se smanjio uticaj državnih medija u ratom rastrzanoj SR Jugoslaviji, a riječ je o radijskim programima koji su se emitovali iz susjedstva na talasnim dužinama koje su omogućavale slušanje u Srbiji.

Uglavnom je emitovan i preuziman program na srpskom jeziku “Glasa Amerike” i “Slobodne Evrope”, kao i ostalih stranih i domaćih radio-stanica, a jedan od zadataka medijskog prstena, koji je Srbiji nabacila Klintonova administracija, bio je da informiše i iznosi dokaze o zločinima srpskih snaga na Kosovu i Metohiji.

U vrijeme najžešćih napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji, kada su poslije povlačenja srpske vojske i policije rijetki Srbi ostavljeni na milost i nemilost albanskim teroristima, Amerikanci nisu krili zadovoljstvo zbog “stabilizacije prilika u pokrajini”.

Američka vlada u periodu poslije bombardovanja aktivno je pomagala i medije na Kosovu i Metohiji, posebno Radio-televiziju Kosovo /RTK/.

Američki predsjednik SAD Bil Klinton preuzeo je na samitu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održanom jula 1999. godine u Sarajevu, obavezu da sa 12 miliona dolara pomogne opozicioni pokret u Srbiji.

Taj iznos bio je, dodaje se, namijenjen strankama, nevladinim organizacijama, sindikatima, studentskim udruženjima i nezavisnim medijima, kako bi se stvorilo jedinstvo u rušenju režima Slobodana Miloševića.

“Zajedno sa našim saveznicima, radićemo na jačanju režima oštrih sankcija usmjerenih ka Miloševiću i njegovim saradnicima, koji će do kraja da iscrpe srpsku ekonomiju. Cilj nam je ohrabrivanje opozicije da se ujedini i fokusiranje na demokratsku transformaciju, kao i jačanje napora da do srpske javnosti dopremo informacijama uz pomoć žPrstena oko Srbijež”, stoji u depeši američkih diplomata.

“Prsten oko Srbije” samo je mali dio objavljene građe američke administracije iz tog perioda.

Riječ je o drugom setu dokumenata koji se kontinuirano objavljuju od februara, a gotovo 30.000 stranica dokumenata će biti objavljeni u narednom periodu.

Do sada je objavljeno oko 8.000 stranica Klintonove dokumentacije, koja je sastavni dio predsjedničke biblioteke u Litl Roku u Arkanzasu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender