27. 09. 2021.
8 namirnica koje iznenađujuće utiču na vaš san

8 namirnica koje iznenađujuće utiču na vaš san

8 namirnica koje iznenađujuće utiču na vaš san

Svima nam je poznato da ako pijemo kafu kasno, imaćemo i problema da zaspimo, a da šolja toplog mlijeka može biti od velike pomoći kada imamo problema sa nesanicom. Tako su nam bar govorile naše majke.

Međutim, da li ste znali da postoji mnoštvo drugih namirnica koje mogu uticati na spavanje?

Pogledajte i koje su to.

Dobro: Bademi

Bademi-575x385

Bademi sadrže visoke doze magnezijuma, triptofana i melatonina – sve pomenuto vam pomaže da se umirite i brže zaspite. Pojedite šaku badema sat vremena prije spavanja i ne biste trebali imati problema sa spavanjem.

Loše: Grejpfrut

Grejpfrut-575x360

On jeste veoma zdrav, ali se ne preporučuje da ga konzumirate uveče. Zašto? Grejpfrut povećava kiselost u želucu što može izazvai žgaravicu. Ukoliko želite da je izbjegnete, nemojte konzumirati citruse u kasnim večernjim satima.

Dobro: Ovsene pahuljice

Ovsene-pahuljice-575x385

Veliki broj ljudi ih jede samo za doručak, ali konzumiranje ovsenih pahuljica prije spavanja možda će promijeniti vaše prehrambene navike. One sadrže visok nivo hranjivih materija koje vam mogu pomoći da brže zaspite, kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor.

Loše: Celer

Celer-575x376

On je veoma zdravo povrće, ali bi bilo najbolje da ga izbjegavate u večernjim satima. Pitate se zašto? Celer je prirodni diuretik i ukoliko ne želite da idete u toalet tokom spavanja, najbolje je da ga izbjegavate.

Dobro: Maline

Maline-575x386

Melatonin vam može pomoći da brže zaspite, a u prirodnom obliku je zastupljen u nekoliko (mada ne i previše) namirnica. Jedna od njih je malina.

Loše: Masna i pržena hrana

Masna-i-pržena-hrana-575x380

Osobe koje jedu masnu i prženu hranu u večernjim satima imaju tendenciju da imaju manje produktivan san. Vaš želudac dodatno “radi” kako bi svario pomenutu hranu, a ona može da dovede i do pojave žgaravice. Sasvim je u redu ako želite da uživate u kaloričnoj hrani s vremena na vrijeme, ali pokušajte da izbjegavate njeno konzumiranje bar tri sata prije spavanja.

Dobro: Banane

Banane-575x385

Sa velikim količinama kalijuma i magnezijuma, banane su odličan izbor za kasnu užinu te prirodno opuštaju mišiće. One, takođe, sadrže triptofan, prirodnu amino-kiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite.

Loše: Začinjena hrana

Zacinjena-hrana-575x391

Začinjena hrana će definitivno imati negativan uticaj na vaš želudac, ali ona može imati i loš uticaj na vaš san. Najbolje je da izbjegavate začinjene obroke u večernjim satima, a posebno bar tri sata prije spavanja.

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender