30. 11. 2021.

Krstić u Briselu: Nastavak reformi

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Krstić je naglasio važnost fiskalne stabilizacije i nastavka strukturnih reformi u Srbiji, paralelno sa nastavkom borbe protiv korupcije i uspostavljanjem vladavine prava.

Danijelson je rekao da je EU spremna da pomogne Srbiji na putu ka punopravnom članstvu i kroz jasno određivanje prioriteta u korišćenju pretpristupnih fondova i ostalih instrumenata podrške.

Krstić je u Briselu, na poziv Centra za evropske politike, učestvovao i u javnoj debati posvećenoj formalno započetim pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, Srbija je danas na putu ka EU na tački sa koje nema povratka, a vlada nakon izbora ima jedinstvenu i istorijsku priliku da završi započeti posao ulaska u Uniju.

“Da bismo taj posao završili, moramo da stvorimo dobru Vladu u kojoj ćemo imati kompetentne ljude na mestima gdje se donose važne odluke. Ti ljudi moraju biti u stanju da sprovedu zakone koje ćemo donijeti”, rekao je Krstić na panelu u Briselu.

“Potrebna nam je vlada koja aktivno formuliše politiku, a ne samo predlaže zakone”, rekao je Krstić.

On je istakao da je najbolji način da se smanji nezaposlenost i poboljša stanadard građana sprovođenje reformi koje će stvoriti povoljnu klimu za strana ulaganja.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li će se Srbija priključiti evropskim sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, odgovorio da Srbija još nije članica EU te stoga ne mora da doslovno sprovodi spoljnu politiku Unije.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Žan-Erik Pike je učestvujući na istom skupu rekao da je Srbija već mnogo uradila na polju evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom procesa skrininga.

“Srbija je pokazala da ima jak administrativni kapacitet i da se ozbiljno priprema za otvaranje prvih poglavlja”, rekao je on.

Zamjenik direktora kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović je izrazio uvjerenje da će Srbija do 2018. godine završiti pregovore o pridruživanju EU.

“Važan je pristupni proces, koji koristimo kao motor za reforme, a članstvo je samo šlag na torti”, rekao je on, dodajući da će, ukoliko reforme ne uspiju, svi biti na gubitku.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender