27. 09. 2021.
Merkelova odbacila poređenje Putina i Hitlera

Merkelova odbacila poređenje Putina i Hitlera

Merkelova odbacila poređenje Putina i Hitlera

„Ja aneksiju Krima posmatram kao slučaj za sebe“, rekla je Merkelova i dodala da se u slučaju Krima jasno radi o kršenju međunarodnog prava.

Ona je naglasila da je zainteresovana da dođe do razumnog razvoja situacije u Ukrajini i da ljudi tamo mogu da lično odluče ko će im biti budući predsjednik.

Šojble je uporedio postupke, odnosno, povukao paralele između ruske aneksije Krima i Sudetske oblasti u vrijeme Adolfa Hitlera, prenijeli su njemački mediji, navodeći da ruski postupak prema Ukrajini, očito, podsjeća ministra na politiku ekspanzije nacističke Njemačke.

„Takve metode je još Hitler primjenjivao…to znamo svi mi iz istorije“, rekao je Šojble na jednom skupu pred oko pedesetak đaka, pred kojima je odgovarao na pitanja o evropskom jedinstvu i evro-krizi, prenio je danas njemački politički magazin „Špigel“.

O pitanjuma napetosti u vezi sa Ukrajinom ministar je počeo da govori pošto je jedan učenik želio da zna da li će ukrajinska kriza pooštriti evro-krizu, prenosi magazin, navodeći da je Šojble rekao da se sada, prije svega, radi o tome da se spriječi da Ukrajina postane platežno nesposobna.

Magazin navodi da je Šojble „neobično otvorenim riječima objašnjavao đacima kako je došlo do ruske okupacije Krima“.

Šojble je jedini koga su i socijaldemokrate i demohrišćani željeli za ministra i u ovom sazivu njemačke vlade.

On je dugogodišnji član Hrišćansko-demokratske unije, siva eminencija i najstariji član vlade, za koga se kaže da je veoma blizak saradnik Merkelove.

Konzervativac Šojble je jedini koji je neprekidno od ujedinjenja Njemačke do sada na vladinim funkcijama. On je rođen 1942. godine, a prije dvadesetak godina je, na jednom izbornom skupu preživio atententat i od tada se nalazi u invalidskim kolicima. Antentat na Šojblea je počinio jedan bolesnik, šizofreničar.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender