MH370: Posljednje riječi ipak drugačije

MH370: Posljednje riječi ipak drugačije

MH370: Posljednje riječi ipak drugačije

Zvaničnici civilnog vazduhoplovstva time su promjenili ranije saopštenu posljednju poruku iz letjlice – “u redu, laku noć”.

Nije jasno da li je posljednje riječi izgovorio kapetan Zaharie Ahmad Šah ili kopilot Farik Abdul Hamid. Poruka je upućena kada je avion napuštao malezijski vazdušni prostor, pri ulazu u vijetnamski vazdušni prostor u 1.19 sati 8. marta.

Uzrok nestanka aviona još uvijek nije jasan, ali se tri nedielje govorilo da su posljednje riječi bile “u redu, laku noć” koje je rekao kopilot Hamid dva minuta prije nego što je avionski transponder bio isključen, navodi Dejli mejl.

“Želimo da potvrdimo da je posljednji razgovor na transkriptu između kontrolora vazdušnog saobraćaja i kokpita (nestalog aviona) u 01.19 sati (malezijsko vrijeme) bilo ‘laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula”, saopštila je danas služba Malezijskog civilnog vazduhoplovstva, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju zvaničnika se navodi da se i dalje sprovodi “forenzička istraga” da se utvrdi da li su posljednje riječi iz kokpita bile riječi pilota ili kopilota, mada je ranije saopšteno iz kompanije “Malezijan erlajns” da se vjeruje da je te riječi izgovorio kopilot.

Saopštenje iz malezijskog civilnog vazduhoplovstva uslijedilo pošto je v.d. ministra saobraćaja Hišamudin Husein upitan na današnjoj konferenciji za novinare o posljednjim riječima iz kokpita aviona i pošto nisu objelodanili zvanični transkript sa tog leta.

Britanska agencija podsjeća da je malezijski ambasador u Kini rekao porodicama kineskih putnika 12. marta – četiri dana pošto je avion nestao, da su posljednje reči bile -“u redu, laku noć”.

“Laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula” bila bi formalniji, standardni znak odjave iz kokpita Boing-a 777, koji je napuštao malezijsku kontrolu vazdušnog prostora na letu do Pekinga, a nekoliko minuta kasnije veza je bila prekinuta i okrenuo se nazad preko Malezije i uputio se ka Indijskom okeanu.

Više od tri nedjelje kasnije, sveobuhvatna međunarodna potraga koncentrisala se na južni dio Indijskog okeana kod zapadne obale Australije, međutim, do sada, nisu uspjeli da pronađu olupinu aviona, koji je, kako se navodi, pao u okean.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender