16. 01. 2022.
Putin naredio povlačenje vojske

Putin naredio povlačenje vojske

Putin naredio povlačenje vojske

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom je obavjestio nemačku kancelarku Angelu Merkel da je naredio djelimično povlačenje vojske koja se nalazila u blizini ukrajinske granice. Hiljade ruskih vojnika će još uvijek ostati u blizini rusko-ukrajinske granice, javlja BBC.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozdravio je djelimično povlačenje ruskih vojnika sa ukrajinske granice.

Šef diplomatije Njemačke Frank-Valter Štajnmajer nakon sastanka sa kolegama iz Francuske i Poljske istakao je da je djelimično povlačenje ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom “mali signal” smanjenja tenzije koja već duže vrijeme vlada u toj oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da povlači bataljon iz pograničnog regiona kod ukrajinske granice, ali nije jasno da li se radi o većem povlačenju snaga u cilju smirivanja tenzija.

Bataljon iz 15. motorizovane pješadijske brigade centralnog vojnog disktrikta zaršio je manevre u regionu Rostova koji se graniči sa Ukrajinom i vratiće se u svoju bazu u regionu Samare na Volgi, navelo je Ministarstvo odbrane, prenio je AFP.

Nije objavljeno koliko vojnika ima u bataljonu koji se povlači, ali bataljon obično nema više od 1.000 pripadnika.

Ukrajina i SAD su optužile Rusiju da je poslala desetine hiljada vojnika na istočnu ukrajinsku granicu.

Zvaničnik ukrajnskog ministarstva odbrane ranije danas je izjavio za AFP da su ruske snage počele postepeno povlačenje sa ukrajinske granice.

“Ruske snage se postepeno povlače s granice”, kazao je portparol Oleksij Dmitraškivski koji navodi da je to možda povezano i sa sinoćnjim pregovorima Rusije i SAD u Parizu.

Američki državni sekretar Džon Keri juče je u Parizu razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Oni nisu uspjeli da ostvare pomak u rješavanju krize, ali su postigli sporazum o tome da uskoro nastave pregovore.

Lavrov je u subotu izjavio da Moskva nema “nikakvu namjeru ni interes” da pređe granicu sa Ukrajinom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender