30. 11. 2021.
Vježbama do bolje koncentracije kod djece

Vježbama do bolje koncentracije kod djece

Vježbama do bolje koncentracije kod djece

Primjetili ste da vaš mališan započne neku aktivnost, ali rijetko je završi? Čitate mu priču, a već poslije nekoliko minuta njegova koncentracija slabi i više vas uopšte ne sluša? Pomozite mu da bolje drži pažnju, jer je ona veoma važna, a dovoljno je da se nešto dogodi pa da je izgubi, da osjeti novi miris, zvuk, ukus, prizor.

Za koncentraciju je neophodno, kažu stručnjaci, da dijete uloži intelektualni napor, da razmišlja. Zato je dobro da svakodnevno izvodi određene vježbe za mozak, na primer da slaže slagalice, gradi zamak od kockica različite veličine, crta…

Ukoliko mu neki spoljni stimulans poremeti tok misli, odmah će se dekoncentrisati i odustati. Stoga nemojte da ga ometate dok nešto radi, ne prekidajte mu misli jer, bilo da je samo u sobi ili sa drugom djecom, dozvolite mu da završi započeto.

002

U suprotnom, postoji opasnost da ono kasnije brzo gubi interesovanje i ima teškoća sa učenjem. Ako se dijete od malena navikava da ga roditelji prekidaju ili mu pomažu u onome što radi, ono će to očekivati i kada pođe u školu i rijetko će biti u stanju da samo završi domaći zadatak ili da predavanje pažljivo sasluša do kraja.

Pomozite djetetu na vrijeme, pretvorite kratke intelektualne vježbe u igru koja će mu se dopasti.

Organizujte takmičenje u izgradnji zamka od drvenih kockica ili bojenju, ali odredite rok za završetak i malu nagradu. Zadajte mu, na primjer, da za sat vremena riješi tri zadatka iz matematike, a kao nagradu mu ponudite 30 minuta vožnje bicikla u parku.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender