06. 12. 2021.

Banjaluka: Vatrogasci nabavljaju nova vozila

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu, u čijem sastavu djeluje Vatrogasna jedinica, Željko Katić rekao je Srni da se preduzimaju brojne aktivnosti, koje su usmjerene na stvaranje boljih uslova za rad vatrogasaca.

“U posljednjih nekoliko godina Vatrogasna jedinica je opremana novim vozilima i sredstvima za zaštitu od požara. Sanirane su i prostorije za rad jedinice”, kaže Katić, naglašavajući da je opremljenost pripadnika Civilne zaštite Banjaluka na visokom nivou.

On je istakao da je Banjaluka i jedini grad u Republici Srpskoj, koji ima dva vibrafona, uređaja za traženje ljudi ispod ruševina i na drugim nepristupačnim mjestima.

U Planu utroška sredstava za tehničko opremanje Vatrogasne jedinice u ovoj godini, koji je usvojila Skupština grada, za nabavku vozila i tehničke opreme planirano je 310.000 KM, za investiciona ulaganja 528.900 KM, za tekuće održavanje 81.000 KM i nabavku materijala 10.000 KM.

Osim nabavke opreme i sredstava iz budžeta grada Banjaluka, kako se navodi u Planu utroška sredstava, predviđeno je i tehničko opremanje Vatrogasne jedinice za šta će 930.000 KM biti obezbijeđeno sa posebnog računa Vatrogasnog saveza Republike Srpske.

Kako je planirano, u ovoj godini vatrogasci bi trebalo da dobiju dva vatrogasna vozila za šumske požare, malo navalno vatrogasno vozilo, gasne detektore i zaštitnu opremu, kao i uređaje za telemetriju – monitoring korisnika izolacionih aparata.

U planu je i nabavka vatrogasne cisterne od 5.000 litara, zatim zaštitne intervencijske opreme za 25 vatrogasaca, te tehničke opreme za novi Vatrogasni dom u Dervišima.

U oblasti investicionog ulaganja, kako se navodi u Planu utroška sredstava, najveći dio novca, i to 412.900 KM planiran je za spoljno opremanje novog Vatrogasnog doma.

U ovoj godini planirana je i sanacija krova garaže za vatrogasna vozila, magacinskog prostora, te zatvaranje i pokrivanje vatrogasnog tornja u Hvarskoj ulici, a biće izdvojena i sredstva za tekuće održavanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender