Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Uskoro stiže 70 miliona evra ruskog kredita

Predsjednik Srpske je naglasio da su uslovi tog kredita dobri i da će dodatni novac od 200 miliona evra biti obezbjeđivan u kontinuitetu, u toku ove godine.

– Obezbjeđujemo našu likvidnost na takav način koji podrazumijeva i mogućnost da se od različitih finansijskih institucija nađu određena sredstva. Mišljenja smo da je MMF bio potpuno nekorektan ili tendenciozan kada je prije pet godina insistirao na plasmanu svojih sredstava u BiH, a vraćanje kredita locirao na pet godina u gotovo nemogućim uslovima – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da ruski kredit nije novo povećanje zaduživanja, već je riječ o nekoj vrsti restrukturiranja postojećeg duga.

Pojašanjavajući zbog čega Republika Srpska uzima kredit od ruske komercijalne banke, predsjednik Dodik je naglasio da je ključna politika za naredni period da se Srpska “riješi” MMF-a, jer on nije samo finansijska nego i politička organizacija.

ZABILJEŽEN RAST BDP-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska u prošloj godini imala rast bruto domaćeg proizvoda od 2,1 odsto, što nisu zabilježile mnoge zemlje u regionu.

– Rast BDP-a je bio moguć zato što smo radili i što je Vlada, koja danas veoma dobro funkcioniše, preuzela dužnost u teškom trenutku i dala valjane odgovore – rekao je Dodik, naglasivši da je ponosan što je Srpska dokazala da je stabilna i da narod može biti spokojan.

Predsjednik Dodik je istakao da Srpska bilježi i rast industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ali da će “fabrika laži iz Bijeljine” pokušati i to da prikaže kao neuspjeh.

– Danas se u percepciji ljudi, nažalost, stvaraju dvije Republike Srpske – ona lažna koja se promoviše iz ‘fabrike laži’ iz Bijeljine, koja svakodnevno emituje neistine, klevete i sve ono što ne pripada profesionalnom novinarstvu, i ona Republika Srpska u kojoj se pokušavaju naći odgovori na izazove koji se, prije svega, odnose na ekonomiju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ocjenjujući rad Vlade Srpske u protekloj godini, predsjednik Srpske je rekao da je Vlada radila u teškim uslovima i da kritike upućuje opozicija, a ne neko kompetentan i ozbiljan.

BiH FUNKCIONIŠE ANGAŽMANOM MEĐUNARODNE ZAЈEDNICE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH potpuno nefunkcionalna i neodrživa, da je u dramatičnom zastoju na evropskom putu, te da funkcioniše isključivo angažmanom međunarodne zajednice, dok dio političke strukture u BiH održava parališući sistem koji ne daje nikakve rezultate.

Dodik je poručio da u takvom sistemu Srpska nastavlja da poštuje Dejtonski sporazum, ne prihvata bilo kakav prenos nadležnosti na nivo BiH, a svoje buduće kretanje koncipira kroz težnje da stupi u politički dijalog o mogućim odnosima u BiH.

– Ne smatramo da je nemoguće da se u BiH stvore tri nezavisne republike, entiteta ili države, s konfederalnom uvezanošću na nivou BiH, i to je naš bazični koncept koji pokušavamo provesti, ne isključujući mogućnost da Srpska zadrži pravo da u jednom trenutku u budućnosti raspiše referendum o svom statusu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

OPOZICIЈA SE NEZRELO OBRAČUNAVA S IDEЈOM REFERENDUMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su politički nezrela i neozbiljna nastojanja opozicije da se obračuna s idejom referenduma, te da zahtjevi, koje mu je opozicija u tom smislu uputila, nisu u skladu s propisima i Ustavom.

Dodik je naglasio da pitanje referenduma o samostalnosti Srpske nije tema kojom se može igrati u dnevno-političke svrhe, nego bazično pravo Republike Srpske koje će biti upotrijebljeno kada se za to steknu uslovi.

– Uvjeren sam da će se ti uslovi steći i da će Srpske jednom neminovno ući u referendum o svom statusu, koji će i pored osporavanja, koja se očekuju i tada, biti nesumnjivo odraz volje naroda i Republike – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da Srpska ima svoj Zakon o referendumu i da je ponosan što ga je donijela aktuelna struktura vlasti.

– U tom zakonu su jasno propisani načini kako se može organizovati referendum, ko ga može inicirati i kako se odlučuje o karakteru referenduma, koji može biti obavezujući i neobavezujući – rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da opozicija pokušava da sakrije da ima mogućnost da i sama predloži odluku o sazivanju i karakteru referenduma.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opoziciju da uputi inicijativu za održavanje referenduma, koju će poslanici SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati.

– Moramo da vidimo da oni koji misle da je trenutak za tako nešto to i predlože, a ne da kao kukavice pokušavaju da se skrivaju iza nekog drugog političkog autoriteta – rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender