Obradović: Iznijeli smo istinu o stradanju Srba u Hrvatskoj

Obradović: Iznijeli smo istinu o stradanju Srba u Hrvatskoj

Obradović očekuje da Hrvatsku osude za genocid

“Srpski pravni tim ostaje čvrsto pri stavu da je ‘Oluja’ predstavljala genocidnu kampanju. Očekujemo takvu presudu od suda”, rekao je Obradović u haškoj Palati mira, gdje je danas završena glavna rasprava po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

On je istakao da je, bez obzira da li će sud prihvatiti tužbeni zahtjev Srbije – da je operacija “Oluja” bila genocid, srpski pravni tim već ostvario jedan veliki cilj, a to je da je pred sudom prikazana istina o stradanju Srba u Hrvatskoj ne samo u “Oluji”, već u cijelom tom ratu.

Komentarišući današnje izlaganje odbrane hrvatskog tima, Obradović je rekao da je došlo do zamjene teza, usljed nedostatka argumenata hrvatske strane, prenose beogradski mediji.

“Korišćeni su eufemizmi, nisu odgovorili na sve naše navode. U nedostatku argumenata kojima bi odgovorili na tvrdnje Srbije, opet su pobegli u zagrljaj presudi generalu Anti Gotovini, ali danas bar nije bilo negiranja zločina koji su se tamo zaista dogodili na masovnom nivou”, istakao je Obradović.

On je naveo da se od hrvatskog tima ni prilikom završnog izlaganja “nije moglo čuti ništa o tome koliko je ljudi osuđeno za ubijanje tokom operacije `Oluja”.

“Ne za paljenje i pljačkanje, već za ubijanje”, naglasio je šef srpskog pravnog tima.

On je odbacio tvrdnje hrvatskog tima da je Srbija odustala od teze da je granatiranje gradova u Krajini bilo nezakonito poslije presude hrvatskom generalu Anti Gotovini u Haškom tribunalu, podsjećajući da se su to dva paralelna slučaja.

Obradović je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je srpski tim odgovorio na optužbu Hrvatske da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid nad hrvatskim državljanima tokom rata u toj republici.

Glavna rasprava pred najvišim sudom UN trajala je od 3. marta, a Hrvatska je tužbu protiv Srbije podnijela 1999. godine, dok je Srbija kontratužbom uzvratila 2010. godine.

Rok za presudu najvišeg suda UN ne postoji, ali se očekuje da će ona biti donesena do kraja ove ili početkom iduće godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender