28. 09. 2021.
Kozarska Dubica: Utvrđivanje autentičnosti Pikasove slike

Kozarska Dubica: Utvrđivanje autentičnosti Pikasove slike

Pikasova slika iz Dubice je original!

Kako saznaje taj list riječ je o „Glavi muškarca“, odnosno Pikasovom autoportretu , a ne o djelu naziva „Čovjek sa bradom“, kako se u prvi mah pretpostavljalo.

Iako u opštini Kozarska Dubica, kako piše Press, već mjesecima krije da je riječ o autentičnom djelu Pabla Pikasa, potvrdu o tome list je kako navode dobio iz prve ruke. Ekspertiza istoričarke umjetnosti Danke Damjanović, koju je Narodna biblioteka angažovala kao sudskog vještaka za procjenu pomenutog djela, još krajem januara pokazala je ne samo da je riječ o originalu, nego i o djelu neprocjenjive vrijednosti.

Damjanovićeva kaže da je ovo Pikasovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održabn od 14. do 17. maja 1964. godine.

„Tragajući za istorijskim podacima, saznala sam da je Pikaso, negdje u aprilu iste godine, za predstavnike svih delegacija napravio po jedan svoj autoportret. Naime, u tehnici litografije, čuveni slikar radi listove koje slobodno imenujemo „Glava muškarca – autoportret“. U Pikasovom gestu da učesnicima Kongresa pokloni po jedan svoj autoportret sasvim izvjesno ima određene simbolike, pošto je umjetnik od 1944. godine, pa do smrti, bio član Komunističke partije Francuske“, kaže Damjanovićeva.

Ona podsjeća da je delegaciju jugoslovenskih komunista predvodio narodni heroj Boško Šiljegović, koji je na kongresu, takođe, dobio jedan primjerak „Glave muškarca“.

„On je Pikasovo djelo čuvao u svojoj ličnoj umjetničkoj kolekciji, a posjedovao je i zaista impozantnu biblioteku. Sve je čuvao u svojoj porodičnoj kući u selu Međuvođe kod Kozarske Dubice, u koje se vratio pred kraj života. Testamentom je sve svoje slike i knjige zavještao Narodnoj biblioteci, među kojima je i djelo Pabla Pikasa, iz faze kada je ovaj umjetnik uradio seriju muških likova“, ističe Damjanovićeva.

Prema njenim riječima Pikasova „Glava muškarca“, djelo je neprocjenjive vrijednosti.

„Radi se o djelu koje spada u „nultu“ kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Pikasovih djela“, objasnila je Damjanovićeva.

On je istakla da Pikasov list koji se nalazi u dubičkoj bibliioteci nije potpisan, ali nema sumnje, kaže Damjanovićeva – to je Pikaso.

„Ekspertizu sam uradila krajem januara, koju sam poslala Narodnoj biblioteci i u kojoj sam navela da je neophodno da djelo adekvatno opreme za javno izlaganje po kodeksima struke. Pikasov list koji je dobro očuvan, od pokušaja krađe treba obezbijediti savremenim vizuelnim i zvučnim sigurnosnim uređajima“, naglašava Damjanovićeva.

Ona objašnjava da je ovo djelo , pošto je dio zavještanja, u trajnom vlasništvu dubičke biblioteke i da ne može da promijeni vlasnika.

Iako su nalaz vještaka morali da dobiju najdalje početkom februara, u dubičkoj biblioteci tvrde da autentičnost Pikasovog djela još nije potvrđena, piše Press.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender