Albanska marihuana pluta po Jadranu

Albanska marihuana pluta po Jadranu

Učenici koji ”duvaju” postižu bolje rezultate od drugih?

Kanadski naučnici sa uglednog Univerziteta u Torontu zaključili su da ljubitelji “vesele droge” u prosjeku dobijaju bolje ocjene od pušača cigareta.

“Kanabis se u prošlosti često vezivao uz problematična ponašanja, ali taj trend se promijenio”, navodi Majkl Čelton, stručnjak za epidemiologiju i javno zdravlje.

On pojašnjava da će mladi konzumenti cigareta, vjerovatno, postizati lošije rezultate u školi i da će se upuštati u socijalno devijantna ponašanja poput vandalizma, krađa ili fizičkih napada.

“Dejli mejl” piše da su stručnjaci analizirali podatke koje je tokom nekoliko desetljeća prikupljao Centar za zavisnosti i mentalno zdravlje u kanadskoj provinciji Ontario.

Naučnici su otkrili da je konzumiranje trave svoj vrhunac dostiglo prije desetak godina, dok je proteklih godina njeno korištenje postalo normalno pa tinejdžeri sve češće smatraju da je trava manje štetna od cigareta.

Istraživanje je pokazalo i da 92 odsto onih koji primarno puše cigarete istovremeno puše i travu, dok tek 25 odsto onih koji primarno puše travu istovremeno konzumira i cigarete.

Naučnici zaključuju da osobe koje istovremeno puše i cigarete i travu, vjerovatno, “neće imati dobar akademski uspjeh”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender