17. 08. 2022.
Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubistvo Pukanića

Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubistvo Pukanića

Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubistvo Pukanića

Jocić će nastaviti da služi kaznu od 15 godina u Centralnom zatvoru zbog naručivanje ubistva Gorana Marjanovića 1995.

On se u sudnici Specijalnog suda pojavio sa malim zakašnjenjem, u teget košulji i pantalonama, a u toku čitanja presude stajao je mirno i potvrdno klimao glavom, okrećući se povremeno ka publici

Željko Milovanović proglašen je krivim kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina. Vreme provedeno u pritvoru biće im uračunato u kaznu zatvora.

Milovanović je osuđen i zbog posedovanja velike količine oružja i municije, koji su pronađeni prilikom njegovog hapšenja, kao i zbog falsifikovanja ličnih dokumenata. On će morati da plati i 785.000 dinara na ime sudskih troškova, kao i dodatnih 20.000 dinara. Kuzmanović je oslobođen plaćanja sudskih troškova.

Predsedavajući sudija Vladimir Vučinić rekao je da je Slobodan Đurović, Jocićev kum, sa nepoznatom osobom dogovorio da Pukanić bude likvidiran za 1,5 miliona evra. Đurović je za to krivično delo osuđen u Hrvatskoj na 22 godine zatvora. Sud je ocenio da je ubistvo Pukanića počinjeno iz koristoljublja.

Tužilaštvo će uložiti žalbu zbog oslobađajuće presude Jociću nakon što im sud dostavi pismenu presudu, rečeno je “Blicu” u Tužilaštvu.

Suđenje se održava u najvećoj sudnici Specijalnog suda. Prvooptuženi Jocić stigao je u zgradu u pratnji specijalnog obezbeđenja, a suđenje je počelo s malim zakašnjenjem.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal teretila je Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa “za sada neidentifikovanim licem” postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog “Nacionala”.

“Neidentifikovana lica” su kako sumnjaju u policiji i tužilaštviu naručioci ubistva. Tuzilaštvo je u završnoj reči zaključilo da je jasno dokazano ko je izvršio likvidaciju, ali da je teško doći do nalogodavaca, ali da je nesporno utvrđeno da je motiv ubistva Pukanića bilo njegovo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, kao i njegovo svedočenje o tome pred sudom jedne evropske zemlje.

Zahtev tužilaštva i optuženih

Krajem januara Tuzilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da Jocića osudi na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva, a istu kaznu je tražilo i za Željka Milovanovića, kao direktnog izvršioca ubistva.

Za Milenka Kuzmanovića koji je, prema stavu tužilaštva, bio zadužen za logističku podršku Jocićevoj grupi, tužilaštvo je tražilo kaznu “ne manju od 15 godina zatvora”. Odbrana optuženih tražila je oslobađajuću presudu.

– Nemam više šta da vam kažem sem da me oslobodite. Nisam izvršio ovo krivično delo i nisam organizovao ubistva Pukanića i Franića – kazao je Jocić u svojoj završnoj reči.

Pritvor i ranija presuda

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu u vili porodice Slobodana Miloševića na Dedinju, koju je iznajmljivao. Pritvor mu je ukinut 28. decembra 2012, jer je veće Specijalnog suda procenilo da nema razloga da mu se produžava. Međutim nije izašao na slobodu jer je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za naručivanje ubistva ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine, od dvojice policajaca.

Primenom opšte amnestije ta kazna Jociću je umanjena za 25 odsto, pa bi u zatvoru trebalo da provede još minimum 11 godina zbog ubistva Marjanovića, kada je ubijena i njegova devojka Marija Đorđević.

Milovanović je uhapšen 31. maja 2009. na Dorćolu u Beogradu. U stanu koji je iznajmljivao pronađena je veća količina oružja, pa je policija sumnjala da su planirane još neke likvidacije. On je još u pritvoru, a poznato je da je pokušao da pobegne sa pripadnikom zemunskog klana Sretkom Kalinićem iz pritvora Specijalnog suda

Kuzmanović je od 9. marta 2013. godine, posle gotovo tri godine u pritvoru, pušten da se brani sa slobode.

Presuda u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je već izrečena pravosnažna presuda, ali je i tamo ostalo nepoznato ko je naručilac, s tim da čak ni Jocić nije bio uopšte pod sumnjama.

Robertu Mataniću koji je osuđen kao organizator grupe Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je 33 godine zatvorske kazne. Njegovom bliskom rođaku za pomaganje Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću koji je eksplozivom u mopedu koji je dovezao u dvorište Nacionala ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora. Milovanović je jedini iz ove grupe, koji je optužen i u Srbiji i Hravtskoj za isto delo.Bojanu Guduriću koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Slobodan Đurović – Kradinal, kum Jocića, osuđen je u Hrvatskoj kao posrednik između naručioca ubistva i izvršioca osuđen na 25 godina zatvora.

Iskazi osuđenih

Slobodan Đurović je u januaru 2011, svedočeći putem video konferencijeske veze sa županijskim sudom u Zagrebu, branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića, navodeći da on nema nikakve veze sa ubistvom vlasnika hvatskog “Nacionala”.

Đurović je napominjao da se u presudi Županijskog suda u Zagrebu Jocić ne pominje.  Osuđeni Gudurić i Matanić su odbili da iz Zagreba svedoče u beogradskom proces

Zaštićeni svedok

Svedok Tomislav Marjanović izjavio je 30. novemmbra 2010 da Sreten Jocić i njegov kum Slobodan Đurović stoje iza ubistva Pukanića i njegovog saradnika.

– Bio sam prisutan kada je Đurović u Zagrebu posle telefonskog razgovora rekao da je upravo pričao sa Jocićem i da je Jocić poručio da će dati milion i po evra i bonus ako “uradimo” na vreme. Robert Matanić rekao je Đuroviću da ne brine i da neće biti kiksa – svedočio je Marjanović preko video veze iz Zagreba na suđenju u beogradskom Specijalnom sudu.

(Blic.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender