16. 01. 2022.
U baštu na praksu: Poljoprivredna škola ima svoje plastenike

U baštu na praksu: Poljoprivredna škola ima svoje plastenike

U baštu na praksu: Poljoprivredna škola ima svoje plastenike

“Ova četiri plastenika su veoma bitna za obuku đaka ne samo za smjer poljoprivrednog tehničara, nego i za druge smjerove, prehrambenog tehničara i pekara, koji dobijaju gotove proizvode: krastavac, papriku, cveklu i mogu da obavljaju praksu bez dodatnih troškova”, rekao je Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole.

Iz škole navode da su posebno ponosni na izgradnju bunara za navodnjavanje, koji koriste za vlastite proizvode.

“Druga faza projekta je zagrijavanje plastenika crpljenjem vode pomoću cijevi, što bi nam omogućilo proizvodnju 365 dana godišnje i zatvorilo krug koji smo započeli nekim ranijim projektima. Tako učenici mogu obavljati praksu tokom čitave godine, kao i kandidati iz oblasti neformalnog obrazovanja koji su se već prijavili”, kaže Haneš.

Ranije su otvorili u okviru škole i edukativni centar o poljoprivrednoj proizvodnji hrane i plasteničkoj proizvodnji povrća, rasada i cvijeća.

Dragan Vučkovac, apsolvent na PMF-u, zajedno sa još 30 polaznika učestvovao je u projektu “Prilika plus”.

“Učestvovali smo u obuci u plastenicima i rasadnicima. Dobili smo sertifikate o završenoj obuci, koji nam u budućnosti mogu dosta koristiti prilikom zapošljavanja. Takođe, naučeno sam odlučio iskoristiti za pokretanje vlastite plasteničke proizvodnje”, ističe Vučkovac.

Budućnost

Što se tiče budućnosti proizvodnje hrane na ovim područjima ona se treba bazirati na zatvorenim prostorima, znači staklenicima i plastenicima, ističu iz Poljoprivredne škole.

“Preporuka našim ljudima je otvaranje prema Evropi, čiji građani veoma cijene taj način proizvodnje zdrave hrane”, dodaju iz škole.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender