19. 01. 2022.
Tuče među političarima u RS: Nekad šakama, nekad pepeljarom

Tuče među političarima u RS: Nekad šakama, nekad pepeljarom

Tuče među političarima u RS: Nekad šakama, nekad pepeljarom

Osim državnog i entitetskih, BiH ima deset kantonalnih i još stotinak opštinskih parlamenata. U njima sjedi na stotine poslanika i odbornika, a najžešći politički život odvija se u lokalnim zajednicama gdje je linija podela na stranačke pristalice najdeblja. Politikolozi to objašnjavaju riječima da naš prosečan građanin koji se petlja u politiku nije birač, već navijač svoje političke partije, a to, kao i u sportu, neminovno vodi u huliganstvo.

Jedna od opština u kojoj se vodi najvatreniji politički život je Prnjavor. Razlog je uvijek labava skupštinska većina. Sela u opštini podijeljena su po stranačkim šavovima, a netrpeljivost kulminira na sjednicama lokalnog parlamenta. Jedan od težih incidenata izbio je prije tri godine kada je odbornik opozicije, inače sredonjoškolski profesor, udario odbornika vladajuće stranke, ljekara u lokalnom Domu zdravlja, a onda ga je ovaj jurio po skupštinskoj sali sa pepeljarom u ruci da bi mu uzvratio.

– Profesor Slobodan Rudonjić me je udario otvorenom šakom u nos i čelo. Ovaj cinični i fakinski udarac koji sam primio od profesora nikada neću zaboraviti, a ni oprostiti. Zapao sam u emocionalni afekt. Zgrabio sam pepeljaru i pojurio za odbornikom Rudonjićem, pri čemu su me spriječile kolege odbornici u holu i skupštinskoj sali – ispričao je udareni Branko Šikanić.

Inače, njih dvojica su se posvađali zbog rasprave o nekoliko infrastrukturnih projekata u gradu. U Prnjavoru je bilo vatreno i prošle godine, tačnije u selu Vršani, u lokalnoj kafani.

Dvojica odbornika su se potukla nakon rasprave ko je u proteklom ratu bio dezerter, a deblji kraj izvukao je Nenad Marinković koji je dobio dva žestoka udarca u stomak i jedan u glavu. Incident u Prnjavoru zabilježen je i prije samo desetak dana, takođe u jednoj kafani gdje su se kovali planovi o novoj skupštinskoj većini. Međutim, “žurku” je prekinuo načelnik opštine Siniša Gatarić, koji je prije političke karijere bio prvak Evrope u karateu. Do žešće tuče nije došlo, ali očevici su ispričali da je malo nedostajalo da bivši šampion bude pogođen flašom u glavu.

I odbornici u Srpcu često se nađu u novinama zbog svog temperamenta. I tamo je klackalica u parlamentu pa odbornici koji su tas na vagi skupštinske većine često budu na meti onih koji su nešto politički jači. Sredinom prošle godine poprište tuče bila je, po običaju, kafana, a sukobili su se aktuelni načelnik, dva odbornika i direktor lokalnog vodovoda. Jedan od učesnika zatražio je i medicinsku pomoć.

Nemirno je, po pravilu, i u Bileći gdje su odbornici svojevremeno čak i pucali iz pištolja, ali, srećom, niko nije stradao. Sporadični incidenti zabilježeni su i u lokalnim parlamentima u Banjaluci, Trebinju i mjestu Oštra Luka.

Torbom na predsjednika

Žestoka politička borba vodi se u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali, iako su za parlamente tipične razne situacije, pa čak i tučnje, do njih u Banjaluci nije dolazilo. Jedan od interesantnijih detalja zabilježen je prije nekoliko godina kada je opozicioni poslanik Borislav Bojić zaprijetio predsjedniku parlamenta Igoru Radojičiću da će ga “bubnuti torbom”. Video-klip sa tom scenom iz skupštine moguće je pronaći i na Ju tjubu.

(vesti-online)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender