27. 09. 2021.
Akcija “Poskok”:  Uhapšeno 10 lica

Vasić: Teroristi zaobilaze RS

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocjenjuje da Republika Srpska nije meta terorističkih prijetnji i ističe da je stopa kriminaliteta u Srpskoj znatno manja od one u Federaciji BiH i zemalja u okruženju.

“Na području Srpske nije bilo terorističkih napada niti ozbiljnijih terorističkih prijetnji. Terorističke grupe ne smatraju Srpsku svojim ciljem, s obzirom na njenu veličinu, već se fokusiraju na velike države”, navodi Vasić u intervjuu Srni povodom obilježavanja 4. aprila – Dana Policije Republike Srpske.

On napominje da nadležne policijske agencije i obavještajna služba kontrolišu mjesta gdje se okupljaju određene radikalne grupe i razmjenjuju podatke kako bi se blagovremeno osujetilo izvođenje nekog terorističkog plana i zločina velikog obima.

Prema njegovim riječima, važno je da se razmjenjuju informacije sa susjednim državama i da se prate tokovi novca, kako bi se spriječilo da eventualno pranje novca i nelegalne finansijske transakcije budu iskorištene za finansiranje terorizma ili trgovinu oružjem.

Vasić naglašava da Republika Srpska ima znatno manje krivičnih djela u odnosu na zemlje okruženja, ističući da broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta na 100.000 stanovnika u Srpskoj iznosi od 700 do 800, dok je ukupan broj djela do 1.000.

“Sve zemlje u našem okruženju imaju između 1.100 i 1.500 krivičnih djela, dok na Zapadu u uređenim zemljama broj krivičnih djela iznosi do 7.000 na 100.000 stanovnika”, pojašnjava Vasić.

Direktor Policije Srpske napominje da je, zahvaljujući niskoj stopi krivičnih djela, u Srpskoj znatno više riješenih krivičnih djela nego u mnogim drugim zemljama.

U Srpskoj je za tri do deset puta manji broj teških krivičnih djela, kao što su teške krađe sa velikom materijalnom štetom, razbojništva i krađe vozila u odnosu na Federaciju BiH i zemlje okruženja. Od rata do sada, stopa riješenih ubistava iznosi oko 93 odsto, te je ostalo neriješeno 45 do 50 ubistava.

“Veoma je važno da smo počeli da rješavamo ubistva koja su imala konotaciju obračuna organizovanih kriminalnih ili mafijaških grupa i uplitanja neke vrste politike, kao što se dešavalo na području Istočnog Sarajeva”, ističe Vasić.

Vasić navodi da je od velike važnosti da u Republici Srpskoj nema ubistava na nacionalnoj osnovi, odnosno da nema sumnji da iza njih stoje politika i netrpeljivost, i precizira da je, uglavnom, riječ o djelima iz koristoljublja i da, nažalost, ima dosta ubistava u krugu porodice.

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, Vasić napominje da je Policija Srpske u toku prošle godine procesuirala određene kriminalne grupe, i da je cilj da one budu procesuirane baš u fazi dok su manje i dok nisu finansijski ojačane.

“Republika Srpska ima jeftiniju policiju u odnosu na okruženje, jer je budžet Policije znatno manji od budžeta drugih bezbjednosnih agencija u BiH i okruženju, ali je Policija Srpske i u takvom odnosu veoma efikasna”, navodi Vasić.

On najavljuje da će Policija Srpske nastaviti rad na prioritetima koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i svih krivičnih djela koja negativno utiču na osjećaj bezbjednosti.

Vasić podsjeća da se bezbjednosni ambijent u BiH na početku ove godine znatno promijenio i poremetio zbog određenih događanja na području Federacije BiH, koja su izazvana javnim skupovima koji su imali određene negativne implikacije.

“Narod Republike Srpske nije prihvatio takvu vrstu iskazivanja javnog mišljenja, tako da je u Srpskoj bezbjednosno stanje znatno povoljnije u odnosu na Federaciju BiH”, konstatuje Vasić u intervjuu Srni.

Policija Srpske ima potrebu da bude investirano u oblast krim-tehničkih vještačenja, što podrazumijeva posjedovanje visokosofisticirane opreme, kao i u oblasti provođenja posebnih istražnih radnji i borbe protiv visokotehnološkog kriminaliteta, te komunikacije, informatike i veza.

Direktor Policije Republike Srpske napominje da su vozila osnovna sredstva za brz i efikasan rad policije, te da se nove kompletne uniforme za policiju još nalaze u fazi izrade.

Vasić čestita svim pripadnicima policije Dan Policije Srpske i poručuje da su dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike, zbog čega Policija i nadležne institucije Srpske imaju obavezu da, u skladu sa raspoloživim sredstvima, pomažu članovima njihovih porodica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender