Gradiška: Otvorena Toplana koja radi na biomasu

Gradiška: Otvorena Toplana koja radi na biomasu

Gradiška: Otvorena Toplana koja radi na biomasu

Kompletan projekat prelaska sa mazuta na biomasu realizovan je za dva i po mjeseca, uz angažovanje domaće nauke, mašinske i građevinske operative.

Latinović je rekao da je najznačajnije to što je preskupi mazut zamijenjen biomasom, koja se obezbjeđuje sa područja Gradiške i susjednih opština.

“Građani su dobili kvalitetno grijanje, koje je najjeftinije u BiH, opština se oslobodila subvencija prema žToplaniž i gubitaka, pa očekujemo godišnje prihode od 200.000 do 400.000 KM. Smanjili smo i emisiju štetnih gasova i po tom pitanju smo ušli u Evropu”, rekao je Latinović.

Direktor “IEE” Dragiša Zečević rekao je da je prelazak grijanja sa mazuta na biomasu u Gradišci djelo stručnjaka sa banjalučkog Mašinskog fakulteta, te da je nekoliko domaćih izvođača radilo danonoćno na ovom projektu.

“Više ne uvozimo preskupi mazut, već koristimo ono što je trunulo u šumama i voćnjacima. Koristimo otpad iz drvne industrije, pa čak i ono što nanese rijeka Sava. Uštede su neuporedive, a najveći značaj je sa ekološkog aspekta”, rekao je Zečević.

Ranijih godina gradiška “Toplana” stvarala je godišnje gubitke od 1,7 miliona KM i praktično je bila pred stečajem.

Cjelokupan projekat urađen je bez zaduženja, a prema najavama menadžmenta “Toplane”, po prestanku sezone grijanja slijedi rekonstrukcija cjelokupne vrelovodne mreže i toplifikacionih stanica.

Ovaj projekat primjenjiv je i za ostale lokalne zajednice u BiH i regionu, a o njegovom značaju govori i veliki broj gostiju iz cijele BiH koji su prisustvovali svečanom otvaranju postrojenja, a potom i projekciji filma “Od mazuta do biomase”.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender