06. 12. 2021.
Lideri pet političkih stranaka desnog centra obećali saradnju umjesto sukoba

Lideri pet političkih stranaka desnog centra obećali saradnju umjesto sukoba

Lideri pet političkih stranaka desnog centra obećali saradnju umjesto sukoba

Poručili su ovo u Sarajevu lideri pet političkih stranaka desnog centra (SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, SDS i PDP), koji su potpisali Zajedničku izjavu o evropskim vrijednostima, identitetu, pravnoj državi i socijalno-tržišnoj ekonomiji. Ovaj dokument potpisao je i Žozef Dol, predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP), koji je političarima u BiH poručio da njihov prioritet treba da bude pristup države EU i da će Unija biti tu da im pomogne.

Izgradnju pravne države, rješavanje ekonomskih problema, borbu protiv korupcije, eurointegracije i punu ravnopravnost svih naroda i građana u cijeloj BiH petorica lidera ocijenili su ključnim ciljevima budućeg djelovanja.

“Trebamo napraviti BiH po mjeri svih građana. To nam ne može osigurati nijedna međunarodna konferencija sve dok se o tome ne dogovore političke stranke u BiH”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, poručivši da niko “ne smije zanijekati da su konstitutivni narodi osnova i duh BiH”.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, ocijenio je da je članstvo u EU jedina realna platforma na kojoj je moguće osigurati dugoročnu stabilnost.

Martin Raguž, lider HDZ 1990, smatra da deklaracija treba da bude otvorena i za druge stranke koje dijele iste vrijednosti, dok je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, dobrim ocijenio što u izjavama lidera ovih stranaka nije bilo govora mržnje, što je inače svojstveno političkom životu BiH.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, napomenuo je da je BiH potrošila osam zadnjih godina na sukobe, a posljedica toga su osiromašeni građani.

Lideri pet stranaka deklaraciju o saradnji potpisali su u okviru konferencije “Evropska vrijednost i evropski indentitet: kompas za političku saradnju u BiH”.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, ocijenio je da učešće SDS-a u potpisivanju Zajedničke deklaracije o evropskim vrijednostima u Sarajevu treba razumjeti kao dokaz da se ova stranka doživljava kao “probosanska”.

“Pošto se u jednom dijelu BiH SDS doživljava kao probosanska stranka, to, vjerovatno, treba razumjeti kao novi dokaz toga. PDP je već duže vrijeme na toj poziciji, tako da je to njihovo političko opredjeljenje”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, naglasivši da SNSD nije antibosanski, ali ni probosanski u smislu u kojem je to SDS u posljednje vrijeme.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender