30. 11. 2021.

Prosječna plata u Banjaluci 939 KM

“Najtanje” plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani su bile u Kostajnici, gdje je prosjek iznosio tek 550 maraka, a slijedi Petrovac, gdje su zaposleni zarađivali 561 KM.

Zaposlenima u Banjaluci mjesečno na tekuće račune u prosjeku “liježe” 939 maraka, u Prijedoru su radnici zarađivali 781 KM, a Bijeljinci su imali osam maraka veću platu od Prijedorčana.

Statističari su izračunali da je u Trebinju neto primanje lani u prosjeku iznosilo 848 KM, a u Doboju 815 maraka.

Rukovodioce lokalnih zajednica u kojima se najviše, odnosno najmanje zarađuje, nisu iznenadili podaci koje je saopštio Republički zavod za statistiku.

“Ugljevik spada u jednu od najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj i imamo najveći prosjek plata u RS. Ako bismo tražili razlog zbog kojeg je to tako, treba navesti da imamo veliki privredni kapacitet, a to su Rudnik i Termoelektrana Ugljevik”, pojašnjava Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik.

Da su Rudnik i Termoelektrana Ugljevik i te kako zaslužni za visoka prosječna primanja stanovnika ove opštine svjedoče i podaci koji su nam ustupljeni iz ovih preduzeća.

 Imamo jedan veliki privredni kapacitet, a to su Rudnik i Termoelektrana Ugljevik, kaže opštinski načelnik

“Trideset prvog decembra prošle godine u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik je bilo zaposleno 1.850 radnika. Prosječna plata u prošloj godini iznosila je 1.242 KM”, kažu u ovom preduzeću.

S druge strane, žali se Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica, da je ta lokalna zajednica, pored toga što je po iznosu plata na neslavnom posljednjem mjestu, istovremeno i vicešampion po zaduženosti.

“Mi smo na neslavnom drugom mjestu kada je u pitanju kreditna zaduženost opština. Moji prethodnici su zadužili opštinu. Opština Kostajnica na 2,3 miliona KM budžeta, za obveznice i kredite isplaćuje 360.000 maraka”, tvrdi Bundalo.

Dodaje da je, ipak, kada je privreda u Kostajnici u pitanju stanje fantastično, što se, sudeći po njegovim riječima, ne bi moglo kazati i za zarade.

“Mi imamo izvozno orijentisana preduzeća iz oblasti tekstilne, metalne i drvoprerađivačke industrije. Vi znate da su u tom sektoru niska primanja. Ako se kriza produbi i nastavi se ovakva nestašica para, ne znam šta će se dešavati u ovoj godini”, naglasio je Bundalo.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopštili su da je prosječna neto plata u RS prošle godine iznosila 808 maraka, ili u bruto iznosu – 1.333 KM.

Najniža primanja radnici su lani imali u julu i iznosila su 803 KM, a krajem godine stanje se popravilo, tako da su zarade u decembru bile “teške” 820 maraka.

Prema dostupnim podacima, zaposleni u RS u februaru ove godine su, u prosjeku, zarađivali 822 marke.

 

Prosječne plate u većim lokalnim zajednicama u RS

Grad                                                                                        Iznos (KM)

Banjaluka                                                                                        939

Trebinje                                                                                          848

Doboj                                                                                                815

Bijeljina                                                                                           789

Prijedor                                                                                          781

Napomena: Podaci za 2013. godinu. Izvor: Republički zavod za statistiku

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender