U BiH “oprano” 20 miliona KM od 2013.

U BiH “oprano” 20 miliona KM od 2013.

Svaki građanin BiH duguje 1.700 KM u prosjeku

– To su uglavnom problemi proizašli iz jemstva, iz nerazumijevanja ugovornih odredbi, finansijskih pojmova i karakteristika finansijskih proizvoda sa kojima se susreću građani. Trebali su im savjeti i stručna pomoć o načinima i mogućnostima postizanja dogovora o sporazumnoj otplati kada imaju problem sa povratom, načinima i mogućnostima restrukturiranja potraživanja – navode iz udruženja.

Još jedan od problema s kojima se suočavaju građani su ugovori koje potpisuju s bankama, a koje nisu s dovoljno razumijevanja pročitali prije njihovog potpisivanja ili nisu razumjeli pojedine pojmove.

– Bili smo suočeni sa naknadnim zahtjevima u pogledu vrste kamatne stope, instrumenata obezbjeđenja potraživanja, načinima i mogućnostima raskida ugovora o kreditu itd. U svakoj prilici savjetujemo građane da se informišu ili potraže savjet u slučaju da neku odredbu ugovora ne razumiju – kažu iz udruženja „U plusu“.

Socijalno-ekonomska situacija BH građana često ne ostavlja drugu mogućnost osim kreditnog zaduživanja. Ekonomske analize pokazuju da svaki građanin u BiH u prosjeku bankama duguje oko 1. 700 KM.

– Iz iskustva građana koji su nam se obratili, prezaduženost je izražen problem sa kojim se suočavaju i koji u mnogome opterećava svakodnevicu i prevazilazi isključivo ekonomsku komponentu i utiče na porodične odnose i uopšteno društvenu funkcionalnost pojedinca. Nemogućnost servisiranja obaveza obično nagna građane u dodatna zaduživanja, što na kraju rezultira eskalacijom problema. Mi nastojimo savjetodavno pomoći građanima da sagledaju problem, te sačine plan sanacije problema i vrlo važno je da osoba prizna problem i pokaže odgovornost i disciplinovanost u pokušaju rješavanja – ističu iz „U plusu“.

Vrlo je važno da građani shvate ozbiljnost situacije u kojoj su se našli, i prije potpisivanja ugovora o zaduženju, ali i poslije kada se pojavi problem u plaćanju ili prezaduženosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender